Vandaag ontvangen we met 5 rondleiders een groep van 85 inburgeraars van een grote school in Zwolle.
Ze spreken al behoorlijk Nederlands op niveau B1-B2 en de groepen zijn al van tevoren ongeveer per klas in 5 groepen verdeeld.
Even afstemmen dat we elkaar als groepen niet in de weg lopen en dan op pad.
Met mijn groep start ik bij Annemarie in Harreveld. Ze laat zien hoe ze aan het haken is en laat mijn deelnemers ook binnen rond de stookplaats om de bedstede en de kamertjes te bekijken.
Ze laat linnen en wol zien en de knoppen van de vlasplant (lijnzaad) zijn de opmaat voor ons bezoek aan de ros-oliemolen waar Edward ons uitlegt hoe uit lijnzaad olie wordt geperst en wat daar vervolgens mee gedaan kan worden.
In Vierhouten wordt duidelijk dat ook in Nederland veel vrouwen met hoofdbedekking liepen met op zondagen luxe mutsen met veel plooitjes.
Op de deel zien we dat ook in Nederland tabak werd verbouwd.
Via het instructieve bouwskelet van Vragender komen we in de boerderij van Hoogmade. Wat een pracht en praal in deze woonboerderij die toch echt eerst een stal vol koeien was, en een kaasboerderij.
Via het zomerhuis en de loopbrug komen we bij de indrukwekkende paltrok-molen die helaas niet bezet is.
Lang de schapenschuur van Texel komen we bij Veronique op Marken.
Na een kort bezoek in de scheepswerf waar de plunter wordt gerestaureerd lopen we naar de wasserij waar Wilma een mooi verhaal houdt over het was- en bleekproces en over de hoge kosten daarvan voor de rijke clientèle
Via Goes bereiken we de standerd-molen en de Delftse molen.
We eindigen in de stolp-boerderij waar de binnen-hooiberg altijd weer leerzame momenten oplevert.
Onderweg hebben we twee groepsfoto's gemaakt en enkele leerlingen bedanken me voor de rondleiding die erg leerzaam voor ze geweest is.