zaterdag 5 juli 2025

Asielzoekers en vluchtelingen met veel kinderen

 Vandaag mocht ik een heerlijke rondleiding geven aan een groep Syrische asielzoekers en vluchtelingen die nog niet veel van de Nederlandse taal begrijpen, Tot mijn verbazing spraken de kinderen al wel redelijk Nederlands omdat ze de hele dag op school zitten. Mooi is dat.

Op het entreeplein wacht Connie ons op met de voddenkar en het bekende Voddeeeh, Voddeeeh.

Via de boerderij van Staphorst (geen bezetting helaas) komen we bij de touwslagerij van Han. Een mooi kijkproces voor deze groep. De enige jongen onder de kinderen mocht aan de slinger draaien waardoor de spoel tussen de touwen naar voren getrokken wordt. Hij ontvangt ook het gemaakte touw.

Via de Stolp boerderij bereiken we het molenpunt en de ophaalbrug van Ouderkerk. We snuiven even de heerlijke geuren op in de bakkerij en lopen naar de scheepswerf waar Erik een goed verhaal houdt in het Engels dat simultaan in het Arabisch wordt vertaald.

Op Marken zit Anne in streekdracht sjaaltjes te maken dus de dames gaan er allemaal omheen staan om hiervan te genieten.



In de smederij brandt wel vuur maar ondanks ons wachten komt er geen smid opdagen.

In de tramremise vermaken de kinderen zich uitstekend: onder de tram door kruipen, en foto's maken in de speciale display met twee gaten voor het hoofd.

In de wasserij-blekerij is iedereen verbluft over alles wat er te zien is. 6 meisjes gaan vervolgens met schrob-borstels de vlekken in de was te lijf; je ziet ze genieten en moeders leggen alles vast op hun telefoontjes. Tsja, de moderne tijd.......

We lopen naar de picknickweide achter de friteskraam, waar alle vier de rondleidersgroepen samen komen om te genieten van de echte Arnhemse Vlaamse frieten.

We sluiten de rondleiding af en na vele bedankjes kan ik weer op huis aan.


woensdag 2 juli 2025

Rondleiden bij 36 graden Celsius

 Vandaag mag ik een groep vrienden rondleiden van mijn medezanger van het Volverkoor. Niet een echte museumrondleiding dus maar wel zeker zo interessant, ondanks de grote hitte,

We starten met een uitgebreide lunch bij Herbergh de Hanenkamp uit Zwolle. Op het terras is het goed uit te houden onder de grote parasols. De vrienden komen vrijwel allemaal uit het Wageningse universitaire circuit.  Ze coachen studenten tijdens hun studiejaren.

Na de prima lunch starten we in de oude kloostertuin waar echter de zon ongenadig brandt.

Onder de zware beuken bereiken we de tramremise met even kort een stukje Arnhemse geschiedenis.

In de smederij weet Patrick het goed vol te houden bij het hete vuur waar hij voor ons een spijker smeedt waarvan hij er vele levert aan onze scheepswerf.

In de wasserij-blekerij van Overveen leren we het oude wasproces kennen. Tot 1938 was deze wasserij nog in bedrijf.

In de bakkerij zien we dat ook op hete dagen brood gebakken wordt, maar niet in de takken-oven.

Via de scheepswerf en Marken bereiken we de doorzonwoningen uit Wijchen, die op het lijstje van deze groep staat. We hebben geluk en kunnen met hulp van Jos de echte reminiscentie-woning bekijken. Jos houdt nog een bevlogen verhaal over het doel van deze woning en de doelgroep.

De hitte wordt verzengend zo langzamerhand dus we lopen via de Molukse barak (helaas in verbouwing momenteel) naar Vierhouten waar we de tabaksteelt herkennen op de deel.  Collega Thalma vertelt ons over de verschillende hoofdbedekkingen die hier gedragen werden.

In de rosoliemolen vertelt Johan ons over het slaan van lijnolie uit lijnzaad. Helaas stampen de heilpalen niet vanmiddag door de hitte.  De molen draaide ook voornamelijk in de wintertijd.

Via het beschaduwde terras van het entreegebouw, bereiken we het grachtenpand van de Westerstraat , waar we het postkantoor bezoeken en even zingen in het Amsterdams café van Tante Stien.

Dan snel naar de kelders van de Canon van Nederland waar het permanent 20 graden is. Eeen heerlijke afsluiting van deze vrienden rondleiding.