zaterdag 15 oktober 2011

Familiebijeenkomst tijdens zonnige frisse herfstdag

Gelukkig zijn er regelmatig mensen die genieten van een feestdag als ze 70 jaar worden of anderszins. Vandaag heeft de jubilaris alles uit de kast getrokken om er een stralende dag van te maken.
Met 4 rondleiders mogen we (vanuit de Kasteelboerderij) voor de meer dan 70 gasten een rondleiding verzorgen. Met mijn groep start ik bij de paltrokmolen die mede verantwoordelijk was voor de sterke groei van de Nederlandse macht op zee in de rijke 17de eeuw. Via de schapenboet van Texel komen we bij Veronique op Marken. Zij weet direct te boeien met een duidelijk verhaal over het leven op Marken en de herkomst en het doel van vele onderdelen van het Marker vissershuisje.  Ook haar kleding heeft veel aandacht.
In de wasserij vertelt Connie het verhaal van de rijken die hun was hier konden laten doen, en hoe dat dan allemaal in z'n werk ging. Het slot met de hoosspaan waarmee ze water over de was op de bleek waaiert is steeds weer spectaculair om te zien; mooi ook dat kinderen dat dan zelf mogen proberen.
Na het urinoir van Deventer en de standerd molen van Huizen komen we in de papiermolen; het is pauze dus ik begin vast zelf met de uitleg van het proces hier, maar even later is er ook de molenaar die rustig en duidelijk laat zien hoe je papier schept uit de pulp-bak. Ook de pers wordt nog gedemonstreerd.
In de drukkerij staat Didier die als ervaren drukker laat zien hoe je een letterzetsel maakt en hoe je dat afdrukt op de bierviltjes van het Goeije Goedt. Ook de boekdrukpers wordt nog gedemonstreerd.

In de bierbrouwerij neemt de brouwer ons mee naar de oude brouwerij voor een degelijke uitleg van het oude brouwproces; gerst dat eerst moet worden gemout; de wort die in de wortketel gaat; het gistingsproces en uiteindelijk het opslaan van bier in de houten vaten.
We sluiten af met een glaasje bokbier in de nieuwe brouwerij.

Een heerlijke rondleiding met ge├»nteresseerde en duidelijk goed geschoolde bezoekers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten