vrijdag 9 februari 2024



               Welkom bij de rondleiders van het Nederlands Openluchtmuseum






Het Nederlands Openluchtmuseum is weer volledig geopend voor het zomerseizoen. Alle gebouwen zijn toegankelijk en om de 7 minuten rijdt er een tram.

De eerstvolgende rondleidersbijeenkomst is nog niet bekend.

Peggy is tot 1 juli a.s. onze  teamleider Rondleiders.  
Anneke Koelman blijft onze vaste planner van rondleidingen, bijgestaan door collega's van het Planbureau..



Lente 2021. Tramjubileum 25 jaar tram en 100 jaar HTM274 (foto Kees van Leeuwen)







Rondleidersuitstap 2017 naar Park De Hoge Veluwe


Deze weblog is bedoeld voor het uitwisselen van praktische informatie voor en over de rondleiders die als vrijwilliger werken bij het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

Grote gezamenlijke rondleidersbijeenkomsten zijn er sinds 2015 steeds minder. Tegenwoordig hebben we soms een bijeenkomst bij een object (pand) waarbij een conservator of anderszins goede kenner van het object, een verhaal houdt over het leven in en rond dit object.

Rondleiding met gepensioneerden van grote bank in november 2017

Anneke K.  benadert ons  regelmatig digitaal over de te lopen rondleidingen. Ook is zij bij alle vergaderingen aanwezig, tezamen met Hannah die de rondleidersorganisatie aanstuurt. Plenaire vergaderingen worden niet meer gehouden.

Rondleiders werkten tot de verzelfstandiging van het museum (1987) vanuit de Vereniging Vrienden van het Openluchtmuseum in het museumpark. Nu hebben alle rondleiders een vrijwilligersovereenkomst met het Openluchtmuseum zelf.

Op deze weblog houd ik specifieke ervaringen bij die ik tijdens het geven van rondleidingen ben tegengekomen.

In volgende berichten over diverse rondleidingen vind je nog oudere rondleidersfoto's  die soms helpen met het vinden van de juiste namen bij de juiste gezichten.


Op het entreeplein staat het verzamelpunt voor de rondleidingen