donderdag 14 september 2017

Rondleidersuitstap naar Nationaal Park De Hoge Veluwe

Evaline vdV is al 14 jaren rondleidster in het Slot St. Hubertus in Park de Hoge Veluwe.  Zij mag ons daarom uitnodigen voor een bezoek aan het Park en een rondleiding in het slot St. Hubertus.

Evaline en onze parkrondleidster


We starten in het Parkrestaurant met koffie thee en gebak en een korte instructieve toespraak van Suzanne B.  Daarna gaan we met een parkrondleidster het omliggende bos verkennen en in het bijzonder de voor dit gebied bijzondere kenmerken: zandverstuiving die is ontstaan uit het graven van het  Museonder, bijzondere toegevoegde kunstwerken en een grote schuur vol spleten van waaruit het wild bespied kan worden als we allemaal stil zouden zijn; dat laatste lukt helaas niet. Ondanks de zwarte luchten en de onweersdreigingen komen we droog over naar het restaurant voor de lunch.



Na de heerlijke soep, brood en kroketten verhuizen we met auto's naar het Slot St. Hubertus waar we in twee groepen een rondleiding ontvangen. De tweede groep is o.l.v onze collega-rondleidster Evaline. Ik mag met de eerste groep mee die wordt geleid door Bob.

Het jachtslot is geheel opgetrokken uit donkere bakstenen en ook binnen in de hal is alles van geglazuurde donkere bakstenen waardoor een wat sombere entree ontstaat die echter wel door Berlage consequent zeer evenwichtig is opgebouwd met Jugendstil-achtige elementen. Elk tafeltje, lampje en beeldje is door Berlage gekozen en op de juiste plek geplaatst.

Hetzelfde geldt voor de grote vergaderzaal en de kleinere ruimtes voor mannen danwel vrouwen.

Rondleider Bob in de Herenkamer


Een leerzame rondleiding waar ik veel van opsteek. Bob is een begenadigd verteller.

Buiten is er nog even tijd voor wat details van het buitenwerk van het slot, maar dan is Bob zwaar over zijn tijd, terwijl een volgende groep op hem wacht. We zijn hem dankbaar voor zijn vertellingen.

Na een kop thee gaan de meeste collega's huiswaarts. Ik ga nog door naar het Kroller Muller museum nu ik hier toch ben. Mooi om Monsieur Jacques en Vincent Van Gogh  even te begroeten.

Gespleten kunstwerk

Rondom de bronzen moeflon

september 2017.  Tekst en foto's Wietze Landman

Geen opmerkingen:

Een reactie posten