woensdag 18 april 2018

Italiaanse middelbare scholieren genieten van uitwisselings project.

Vandaag bezoekt een groep Italiaanse middelbare scholieren uit Rome ons museum in het kader van een uitwisselings programma met een Nederlandse school uit Amersfoort.

Met mijn deel van de groep start ik in de rosoliemolen waar de molenaar in prima vereenvoudigd Engels weet uit te leggen hoe je uit lijnzaad olie perst. Het virtuele paard helpt goed in dit verhaal.

Marjo laat in Vierhouten zien hoe de boerin hier vroeger gekleed ging met diverse mutsen en hoe de speciale onderbroek werkt die de dames droegen tijdens de gang naar de kerk.

Met de tram maken we een informatieve ronde tot aan de remise, waarmee duidelijk wordt hoe groot het museumpark is.

Van de remise lopen we naar Patrick in de smederij. Hij smeedt een nagel (spijker) voor een van de leerlingen en hij weet intussen in prima Engels uit te leggen hoe het smeden in zijn werk gaat.

Het wevershuisje is helaas niet bemand op woensdag dus we lopen naar Wilma in de wasserij. Zij weet ook al weer in goed Engels uit te leggen wat hier vroeger gebeurde en hoe zwaar en langdurig het wasproces in elkaar stak.

Na al die theorie tijd voor het zelf uitproberen van de grote fietsen op het Zaanse Plein. Hilarisch mooie fotomomenten.

In de bakkerij staat de oven open en zien we hoe een takkenoven werkt. De heerlijke geuren in deze bakkerswinkel doen de rest. Altijd een topper.

Achter de Koopmanswoning vinden we een Italiaanse gouden engel op een voetstuk. De schoonheid van Italiƫ werd hier in de vorm van wat we nu kitsch zouden noemen in de tuinen van rijke kooplieden geplaatst.

Op de ophaalbrug van Ouderkerk is het tijd voor een groepsfoto die ik met de verschillende telefoontjes mag maken. Tevens mooi uitzicht op de diverse Hollandse molentypes.

In de stolp is er nog even aandacht voor de gruppestal (leg dat maar eens uit in het Italiaans) en voor de enorme inwendige hooiberg. Buiten wachten de kippen en Jan met de schapen.

Staphorst is helaas niet bezet maar ik maak hier toch met een kort verhaal de rondleiding compleet.

Met de meest lieflijke glimlachen van de Romeinse jongedames wordt ik bedankt voor de boeiende rondleiding en van hier uit gaat men in kleine groepjes zelf nog een uurtje door het park zwerven alvorens de dag verder gaat in het Kroller Muller museum.

Lang geleden dat ik zo enorm genoten heb van een rondleiding. Prima leerlingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten