maandag 27 maart 2023

Inburgeren via het Nederlands Openluchtmuseum

 Vandaag mogen we met drie rondleiders (ook Maarten en Zeffie) een groep inburgeraars rondleiden dioe al Nederlands spreken op B2 niveau en dat is best behoorlijk. De groep is al van tevoren in drie groepen gesplitst.

Met mijn groep start ik in Staphorst dat helaas niet bezet is met een presentator. Toch is er veel te zien en te ervaren. Tot mijn verbazing kent de hele groep de uitdrukking "brood op de plank".  Nu weten ze dus ook waar die vandaan komt.

De potstal vergelijk ik met de gruppenstal in de stolp boerderij en zo kom ik via de rijkdom van Twuyver op de topjaren van Nederland in de 17e en 18de eeuw. Via het molenpunt en de ophaalbrug bereiken we de rijkdom van het koopmanshuis van de familie Honig, nadat we eerst een paar mooie groepsfoto's maken.

Om het museum ook te kunnen ruiken bezoeken we even onze bakkerij en de mooie takkenoven daar.

Op Marken vertelt Connie ons over de bijzonderheden van de streekdracht (in Marken zonder sieraden).

We lopen naar de wasserij van Overveen waar met verbazing wordt rondgekeken en geluisterd naar het verhaal van de heer Gehrels. Helaas geen bezetting hier maar wel draaiende stampkuipen. Met mijn stemvolume geen probleem om het wasproces goed te kunnen verbeelden.

In de smederij laat Mark ons zien hoe je een platte klamp smeedt uit een rond stuk ijzer.

Na een kort verhaal bij VGL en remise vertrekken we met de tram naar het entreeplein waar de rondleiding eindigt. Zelden zie ik zo'n gelukkige dankbare groep. Ik word er verlegen van.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten