donderdag 14 januari 2010

VMBO leerlingen uit het groene hart van Holland

VMBO leerlingen zijn lastig en moeilijk en snel afgeleid en ongehoorzaam etc is wat ik vantevoren van collega's te horen krijg als ik één van de 5 groepen van ongeveer 16 jarigen mag gaan rondleiden. Het thema dient te zijn "Winters van vroeger". Mijn groep blijkt weliswaar gezond geïnteresseerd in de ijsbaan en de glijsbaan bij de molen, maar de leerlingen zijn prima bereid om eerst de door de school ingeplande rondleiding mee te maken. Met twee volwassen schoolbegeleiders voldoet de groep ook goed aan de eisen die het museum stelt aan schoolbezoeken.

Vierhouten is helaas niet bemand dus ik kan zelf mn verhaal vertellen over het boerenleven óp de arme Gelderse zandgronden, en het gebruik van ingewikkeld gevouwen witte mutsen door de boerin. Voor het werk is er het zwarte werkmutsje.

De rosoliemolen is bemand door een vrijwilliger met baard, en hij weet een boeiend verhaal te vertellen met ook enige klappen van de "heipalen".

Voor Harreveld moeten we even wachten op een van de andere vier groepen waardoor de radmakerij en de vlasoven en de buitenkant van dit oude Los Hoes een plaats krijgen in mijn verhaal over de winters van vroeger.
Binnen vertelt een vrijwilligster die schapenwol zit te spinnen, het verhaal over de bereiding van vlastextiel, met de rekel, de hekel, de braakmachine en de vlasdraden.

De tram rijdt voor ons neus weg dus lopen we door naar de Stolp waar we het winterverhaal van Edward helaas moeten laten liggen vanwege de korte tijd die we hebben. In de enorme vierkante hooischuur in het midden verbaast men zich over de ingebouwde bedsteden, de enorme hoogte van de hooi-opslag, en over de rijkdom van deze kazende boer die ook nog wethouder/schepen, notaris e.d. was.

In het Koopmanshuis blijkt dat het niet overal bar en boos was in de winter.

Via de Wasserij /blekerij (gesloten) bereiken we langs het Deventer urinoir de papiermolen en het papierscheppen. Bé weet een boeiend en toch kort betoog te houden want de spanningsboog lijkt op z'n end bij de groep. Direct aansluitend vliegt de groep naar de glijsbaan bij de Delftse molen. Verder is het vrij spelen deze dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten