maandag 21 maart 2011

Nieuwe collega's bij de museumtram

Ook dit jaar mag ik weer twee groepen nieuwe tramcollega's inwijden in de historische geheimen die in ons museumpark verborgen liggen.  Twee groepen op één dag met een pauze van enkele uren daartussen (en een gesloten weekend-kantine), maakt de werkdag wel wat langer dan mijn spanningsboog als rondleider gewend is, maar het werd een schitterende dag. Het is laagseizoen dus ik loop met een sleutel langs de gebouwen die we gaan bezoeken.
Wat ik wel eens van bezoekers hoor, krijg ik nu ook terug van deze nieuwe collega's: dit is zo mooi, we willen eigenlijk een rondleiding door het hele park; kunnen we daar niet vier rondleidingen voor uittrekken.
De ochtendploeg biedt ik nog aan om ook 's middags mee te lopen (andere route dan uiteraard) maar uiteindelijk blijkt niemand daar de tijd voor te hebben deze middag. Meer rondleidingen met mij, ja dat kan als de tramcoordinator daar budget voor maakt (niet zo moeilijk met vrijwillige rondleiders lijkt me). Maar de collega's kunnen ook iedere zondag in het hoogseizoen mee met de vrije rondleiding op zondag.

De sleutel past op Harreveld en ik vind het heerlijk om daar de oude bewoners StroetJan en StroetJohanna weer leven in te blazen rond de kookpot in dit voorbeeldige los hoes. De meeste tramcollega's zijn stomverbaasd en waren totnutoe eigenlijk nooit in een van de museumpanden geweest.
Ook de rosoliemolen kan ik laten leven, al kan ik niets in werking stellen. De suggestie en het voorstellingsvermogen geven genoeg gewicht.
Door naar Vierhouten waar ik de boerin mis met haar mooie geplooide mutsen. Ook zonder echter een interessante locatie. Via Nuspeet en Vragender lopen we naar de Molukse barak. De vloer is net gelakt dus we blijven buiten met het verhaal over de komst van de Molukkers en de Molukse dag van volgend weekend. Via de indrukwekkende HSL boerderij van Hoogmade en het verhaal van Cees van Leeuwen komen we uit bij de paltrokmolen (basismachine van onze 17de eeuwse rijkdom) en bij Staphorst waar het levende vee illustreert hoe vriendelijk een potstal eigenlijk is.

Met beide groepen doe ik ongeveer dezelfde rondleiding maar na 6 uren praten (van 9 tot 3) ben ik behoorlijk moe geworden. Door het grote enthousiasme van de tramcollega's was het een bovenmatig boeiende dag voor hen en voor mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten