vrijdag 27 januari 2012

Bedrijfsrondleiding in winterlaag

Particuliere rondleidingen zijn er wat minder in het laagseizoen, maar bedrijven houden graag het hele jaar door bijeenkomsten met hun personeel in het Openluchtmuseum, en daar hoort vaak ook een rondleiding bij.

Met vier rondleiders delen we de grote groep van een beveiligingsbedrijf, en we spreken vantevoren af wie in welk deel van de toegestane gebouwen gaat starten. Met een sleutel kunnen we in de winter die gebouwen in omdat voor het publiek alles in de winter gesloten is (het museum is dan alleen als wandelpark toegankelijk).

Ik start met mijn  groep enthousiaste mannen (er werken maar weinig vrouwen in dit bedrijf) in Hoogmade, en men valt van de ene verbazing in de andere. En passant wordt natuurlijk even bekeken hoe de veiligheid van het gebouw geregeld is. Met name de overdracht van de boerderij door deze in stukken te zagen roept vragen en bewondering op.

Ook de Molukse barak roept veel herinneringen op, niet alleen aan de Molukkers maar ook aan ander gebruik van deze kampen voor en na de oorlog.

Na het TBS-huisje volgt Giethoorn en het steken van turf uit hoogveen en laagveen. Via de hoge brug van Bert Haanstra komen we terug bij de Kasteelboerderij waar de borrel wacht, maar eerst vertel ik nog graag het verhaal van de paltrokmolen, de vijzelmolen en de graanmolens uit Huizen en Delft die allevier van hieruit goed te zien zijn.

We nemen afscheid en ook van de andere rondleiders krijg ik positieve berichten over hun groep mannen.