dinsdag 26 juni 2012

Zeven zware rolstoelen van zorgvereniging

Soms komt een zorgvereniging of -instelling met een groep bezoekers waarvan de helft in een rolstoel zit en de andere helft meekomt als begeleider. Ook dan kan in het Openluchtmuseum een heel goede rondleiding gegeven worden. Helmig en ik verdelen de groep in tweeën zodat we elk zeven rolstoelen hebben met zeven begeleiders. Met mij loopt Ada mee als aspirant rondleider.
Helmig kan direct van start en Ada en ik starten bij het loshoes van Harreveld omdat nog enkele groepsleden ontbreken. Zij kunnen dan eenvoudig aanhaken zodra ze teruggevonden zijn. Ada gaat direct goed van start en legt de ins en outs uit van het blauwe loshoes en hoe daar werd geleefd. Eerst buiten maar al weldra ook binnen als alle rolstoelers gevonden zijn.
We rollen naar de overkant waar de olieslager zijn verhaal vertelt en aan de groep laat voelen en zien hoe dat vroeger ging met dat olieslaan. Hij weet zich tussen de harde slagen van de heiblokken goed verstaanbaar te houden.
Via Vragender (Vierhouten lukt niet met zoveel zware electrische rolstoelen) rollen we naar Varik waar boerin Katrien laat zien en ruiken hoe er in de Betuwe werd gekookt rond 1900.
De HSL boerderij van Hoogmade biedt wat meer gemak voor de rolstoelen (men kan er doorheen rijden) en ook op de deel is genoeg ruimte voor het verhaal van Cees van Leeuwen en het verhaal van het Openluchtmuseum (waarom een moderne woonboerderij).
Via de paltrokmolen (als aanjager van onze welvaart in de 17de eeuw) komen we in het Paard van Marken waar een lekkere hap wacht.

Een lastige maar toch prima rondleiding. Na een korte evaluatie met Ada besluiten we beide de museumdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten