woensdag 19 september 2012

Afscheid van een geridderde rondleidster

Vandaag ontvangt Lies Simon ons (de rondleiders van het NOM)  in het informatiecentrum van Park Sonsbeek. Ze heeft ons uitgenodigd vanwege haar afscheid als museum-rondleidster dat ze niet ongemerkt voorbij wil laten gaan. Een heel mooi initiatief vind ik dat.

Als ieder een plek voor fiets of auto heeft gevonden (lastig daar rond het Watermuseum) zitten we uiteindelijk met ongeveer 25 rondleiders om tafel. Lies stilt onze nieuwsgierigheid even met een vers gedrukte kaart van de Arnhemse bijzondere bomen, maar daarna starten we snel met het actieve programma.
Lies voert ons (nu als Sonsbeek-rondleidster) langs de Jansbeek (of is het de Sonsbeek ?) naar de Tellegenbank en vertelt ons hoe dit fraaie park inclusief park Zijpendaal rond 1900 verworven kon worden door de Gemeente Arnhem. Een gedeelte werd door de directeur van de AKU gekocht en rond 1930 alsnog aan de Gemeente geschonken.
We nemen een kijkje in de in 2008 gerestaureerde ijskelder; een indrukwekkend bouwwerkje waarin veel goed doordacht vernuft is gestopt om een put vol ijsblokken tot 2 jaren koel te kunnen houden. Toen de ijsfabrieken ontstonden werden ijsblokken aan huis gebracht en werden de ijskelders overbodig.
Vervolgens bezoeken we de steile tuin van Sonsbeek met de plateaus (sawa's) die aan rijstvelden doen denken.
Na een kop koffie met een molenbroodje (mmm lekker) bezoeken we met een molenaarsvrouw de naastgelegen watermolen die (net als onze papiermolen) door van boven vallend water wordt aangedreven. Alles wordt in werking gesteld en we klimmen met elkaar naar de molenstenen en naar de draaiende houten raderen (vooral de lange mensen zoals Bea en ik moeten bukken om te voorkomen dat onze schedeldeksels worden afgeramd). De molenaar vertelt een goed verhaal over de vervaardiging van grofkoren, van bloem en van de restproducten (o.a. griesmeel).

Lies bedankt voor dit schitterende kijkje achter de schermen van Sonsbeek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten