zondag 28 oktober 2012

een huwelijksjubileum met veel familie

Met collega's Peter C en Carel H mag ik vandaag een jubilerende familie rondleiden. Omdat het jubileum-echtpaar zelf heeft aangegeven naar welke locaties we de gasten bij voorkeur moeten leiden, spreken we goed af wie waar begint.
Zo ga ik starten in de wasserij/blekerij, maar niet nadat ik de groep eerst door de Stolp leidt met haar magnifiek gebouwde binnenhooiberg. Via het koopmanshuis komen we dan in de wasserij waar Connie een boeiend verhaal vertelt, en vooral ook laat zien hoe vroeger het personeel het wasproces uitvoerde. Op haar knieeen toont ze ons het zware werk bij de spoelbak, en buiten laat ze met de hoosspaan zien hoe je de was op de bleek nat moest houden.
Via de weegbrug, het urinoir en het Rietveldhuisje komen we bij de papiermolen waar Rolf een goed verhaal houdt over de fabricage van papier uit verknipte lompen katoen. Buiten bekijken we de werking van de watermolen, waarna we verder lopen naar de drukkerij. Helaas is de drukker druk met een paar kinderen die hun zetsel mogen afdrukken, en is die ruimte ook wat krap voor de groep van 20 mensen.

We wandelen de Brabantse buurt in waar we bij de Tilburgse huisjes afscheid van elkaar nemen.

De laatste rondleiding van het zomerseizoen 2012 zit er weer op. De familie blijft nog in het park feesten tot vanavond 2300 uur.
Vrouwen  rondleiders lichting 2003

Geen opmerkingen:

Een reactie posten