donderdag 25 oktober 2012

Met de vakbond door het museum

Vanuit het hele land zijn leden van een vakbond uitgenodigd om een bijeenkomst bij te wonen in het Openluchtmuseum, waaraan ook een lunch en een rondleiding zijn verbonden.

Met vijf rondleiders delen we de groep in brokken, waarbij wordt afgesproken dat GĂ©rard en ik de ongeveer 20 rollatorgangers zullen meevoeren.

Als de drie groepen zonder hulpmiddelen op pad zijn gegaan, blijkt dat er slechts twee rollators meelopen. Gelukkig voegen zich nog enkelen bij ons, zodat G en ik samen een groepje van 6 mensen rondleiden.

Als we starten bij de poldermolen en de stolpboerderij, blijkt al snel hoe interessant het is om elkaar als rondleiders aan te vullen. Wel passen we een basisverdeling toe: ik de Stolp en daarna G de Zaanse Koopmanshuizen. Dan doe ik weer de wasserij/blekerij (de wasvrouw heeft het te druk met bladeren harken, wat ik kan billijken). De weverij in Bedum vertelt haar eigen verhaal met haar enthousiaste medewerkers, en buiten vertelt G over de bouw van deze ambachtshuisjes. Ook aan Hans de smid hoeven we niet veel toe te voegen, en stoelenmatter Henk Meijer probeert ons warm te maken voor een unieke Tsaar Peterstoel die hij in de aanbieding heeft.

Omdat Eef (Evert) van de scheepswerf al sinds 1966 vrijwilliger is bij de vakbond, heeft hij meegeluncht met de groep, en hij mag ons op de scheepswerf het verhaal vertellen van het originele gereedschap. Veel gereedschap heeft Eef zelf gemaakt. Hij is een timmerman uit het goede hout.

We nemen afscheid van de groep, en samen met G drink ik nog een koffie op het zonnige entreeplein.  Edwin Sluijter komt er bij en vertelt ons zijn visie op opbouw en onderhoud van het museum.

Mannen rondleiders lichting 2003

Geen opmerkingen:

Een reactie posten