woensdag 2 oktober 2013

Buitenlandse voetbalgasten

Soms komt een groep als verrassing. Een als Engelstalig aangekondigde groep blijkt te bestaan uit voetbalvertegenwoordigers uit Engeland, Griekenland en Albanie, met Nederlandse begeleiding. De Grieken en Albanezen verstaan geen woord Engels wordt me al direct ingefluisterd.

Gelukkig is men sterk in voor een rondje Nederland zonder veel vertellingen.
Na een start op entreeplein met enerzijds aandacht voor de juist gebouwde Amsterdamse Westerstraat en anderzijds de blauwe boerderij van Harreveld, wandelen we naar Staphorst waar het venstervrijen in alle talen duidelijk is. Ook het verschil tussen de potstal hier, en de gruppenstal in de Stolp, komt goed over.
Voor de Stolp even een kort verhaal over de beide zichtbare molens (paltrok en vijzelpomp) en het belang van deze machines voor het Nederland van de 17de en volgende eeuwen.

Na de ophaalbrug en het koopmanshuis gaan we even binnen in de geurige wereld van de bakkerij. En dan de scheepstimmerwerf en het huisje van Marken. We blijven niet te lang bij Eef die graag hele verhalen in het Nederlands vertelt, en we komen bij de smid die voor een van de gasten een mooie spijker smeedt; ook hier een feest van geuren en beelden, en dus internationaal.

In de VGL loods kunnen 4 mannen in de koets waar er halverwege eentje uit wil stappen maar de deur blijkt tussentijds niet te openen; een ongewenste situatie die ik zal aankaarten.

Bij de witte GETA tram in de zon maken we een groepsfoto en we lopen door de remise langs de grote foto''s van de verwoestingen uit de 2e wereldoorlog.

Met de pendelende tram rijden we mee tot het Kindererf en we bezoeken de brouwerij waar we de verse Herfstbok mogen proeven. Ik heb niet gevraagd of er alcoholvrije islamitische bezoekers bij zijn maar het lijkt geen probleem: ieder drinkt graag een glaasje.

Via de papiermolen komen we terug in het Entreegebouw waar in de Hoeferzaal koffie met gebak staat te wachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten