zaterdag 11 oktober 2014

Grote zorginstelling viert feest in ons museum

Vandaag viert een flinke afdeling van een grote zorginstelling een avond feest in onze Kasteelboerderij. Dat betekent in ieder geval een rondleiding en heerlijk dineren.

De 150 aanwezigen verdelen we over de 7 beschikbare rondleiders-collega's, en we bespreken heerlijk buiten op het terras wie waar volgens welke route naartoe zal gaan. Het is een avondrondleiding dus we lopen met een sleutelbos omdat de gebouwen na 5 uur netjes worden afgesloten. Jan en ik openen vantevoren alvast een flink aantal gebouwen.

Met mijn groep enthousiaste vrouwen wandel ik eerst volgens afspraak naar de wasserij; best lastig omdat er onderweg daar naartoe zo veel te vertellen is.  Judy staat al met een glimlach in de deuropening en ze verrast mijn dames met een duidelijk verhaal over de werking en het werkverleden in deze wasserij-blekerij uit Overveen. Er is zelfs even tijd voor enkele dames om de was op de bleek nat te hozen met een hoosspaan of een klomp.

Marc staat op de smederij maar daar mag ik niet heen om de andere groepen niet voor de voeten te lopen. Ook in Marken echter is al een groepje binnen dus vertel ik toch maar even iets over de reparatiewerf en de ellende met storm en eb en vloed vroeger op dit eiland. We passen precies allemaal in het huisje, waar geen licht in is aangebracht. In het schemerdonker bekijken we buiten nog de paltrokmolen die precies met de mooie open zijkant met zaagramen naar ons toegekeerd staat. Toch nog even over de VOC dus en de 17de eeuw.

Via de poffertjeskraam bereiken we het Zaanse Koopmanshuis met de geschiedenis van Honig, mooi verlicht zoals in de winter. Toch maar even beginnen over de overtuin en de grote brand in de 70-er jaren. Mooie discussie meteen over wanneer een pand wel of niet naar het Openluchtmuseum kan verhuizen.

De brug van Ouderkerk biedt gelegenheid om naast de paltrok ook de vijzelmolen en de standerdmolen te bekijken. Tijd om die te bezoeken is er helaas niet; de zwerftocht mag iets meer dan een uur duren.

Via de imposante stolp-boerderij van Zuid-Scharwoude bereiken we ook nog Staphorst waar naast het verhaal van de streekdracht (de boerin is uiteraard al naar huis) nog zoveel andere mooie verhalen aan kleven.

Dan met enige spoed naar de Kasteelboerderij waar de feestmaaltijd wacht. Velen hebben die dag nog maar weinig gegeten of komen rechtstreeks uit dienst of nachtdienst.
Van de meeste feestgangers uit mijn groep krijg ik een persoonlijk bedankje en een hand als dank.

Weer even wennen zo'n avondrondleiding maar de sfeer van het park (het is nu helemaal donker) en de sfeer van de groep maken het wederom tot een memorabele happening.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten