vrijdag 16 september 2016

Internationale groep via evenementen-bureau

Een internationale groep met veel Amerikanen (voertaal Engels dus) vergadert enkele dagen in de omgeving van Arnhem en wil een ontspanningsdag in het Openluchtmuseum. De te bezoeken locaties en de diepgang van de informatie is echter wel tevoren vastgesteld in de opdrachtbevestiging.  Bij 30 graden een echte uitdaging voor de vier rondleiders van deze morgen.

Na een start bij de Westerstraat (historie NOM, Turken-pension,armoede pottebakkersgang en het café) bezoeken we het blauw loshoes en de rosoliemolen. Omdat een van de molenaars met spoed is weggeroepen wegens familie, kunnen de stampende oliepersen niet draaien vandaag.

In Staphorst verwelkomt Saskia ons met uitleg over de streekdracht (die ze nu niet draagt vanwege de 30 graden). Via de potstal en de nieuwe zelf te bedienen vijzel om water op te pompen, lopen we naar de paltrokmolen waar Marc een demonstratie geeft van de werkende zaagramen.

Via het molenpunt bij de ophaalbrug bereiken we het Zaanse Koopmanshuis.

Omdat het geplande uur al ruim is overschreden lopen we in iets te grote haast via ambachtsbuurt en tramremise langs de Freia fabriek naar de herberg de Hanekamp waar de lunch geregeld is.

Eigenlijk is het geplande uur veel te kort voor de voor deze rondleiding vol vastgelegde objecten waarbij is aangegeven dat de groepsleden voornamelijk weetjesmensen zijn die veel serieuze info willen ontvangen.  In die zin was ik als rondleider niet tevreden omdat ik het uur met drie kwartier heb overschreden wat niet bij allen in goede aarde viel (consumptiebonnen moesten voor 12 uur zijn opgemaakt wat niet echt meer lukte; vreemde regel trouwens)

Een belangrijk deel van de groep liep echter gewoon mee naar de Hanekamp en gaf aan tevreden te zijn met de rondleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten