maandag 22 juli 2019

Vluchtelingen uit Bhutan en Nepal leren ons museum kennen

Vandaag een bijzondere groep van 70 vluchtelingen uit Bhutan en Nepal die al jaren in Nederland wonen. Met hulp van een bevlogen groep Nederlanders kan deze uitstap worden gemaakt.
Vier rondleiders, Cora, Zeffi, GerardB en Wietze, verdelen de groep in vieren en met mijn groep schitterende mensen vertrek ik na een inleiding richting Staphorst waar we zeer welkom zijn bij de gastvrouw. Vele van onze gasten spreken al wat Nederlands en verder is het een mengelmoes van Engels en Buthanees/Nepalees. Er wordt prima vertaald door enkele begeleiders en anderen.



Via de deel(voor velen veel herkenning uit eigen land), de poldermolen en de stolpboerderij bereiken we de ophaalbrug van Ouderkerk waar meteen veel foto's gemaakt worden. Wat zijn de meeste mensen toch mooi gekleed in die landen.

Via de Zaanse buurt (enkelen wonen in Zaanstad) bereiken we de Chinees en het bakkertje waar de takkenoven voluit brandt.

In de wasserij kunnen we Judy nog een keer in volle actie meemaken voordat ze het museum verlaat.
Via de wevershuisjes bereiken we de tramremise (smederij is helaas gesloten) waar we het oude Haagse trammetje nemen naar halte Dingenliefde.

Het Groene Kruisgebouw en de Tilburgse huisjes vallen in goede aarde. Via de gevaarlijke oorlogsgrens met Belgiƫ lopen we via de papierscheppersmolen naar het verzamelpunt bij de picknicktafels bij de gele standerdmolen uit Huizen.



Als dank ontvangen de vier rondleiders enkele fraaie foto's uit Bhutan en Nepal.
Heerlijk om deze groep rond te leiden. En het enthousiasme is wederzijds gelukkig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten