woensdag 23 september 2020

Afscheidsuitje van een medisch tijdschrift

Een bedrijfsuitje blijft een prima formule in ons museum waar ook een rondleiding goed in past.

Samen met collega Maarten (zelf arts geweest) mag ik deze groep een algemene rondleiding geven. Omdat velen via de redactie waar ze werken belangstelling hebben voor de medische wereld, geeft Maarten eerst aan de hele groep een korte inleiding over de evacuatietijd in ons museum waarin Dr. Nieveen een belangrijke rol vervulde. Dr. Nieveen stond ook aan de basis van het hier bedoelde medische tijdschrift.  We besluiten met beide groepen ook de oude oorlogsapotheek te bezoeken boven het Chinese restaurant in de Zaanse buurt.

Met mijn groep (meer dan de helft vrouwen) start ik in de rosoliemolen waar John een schitterende show weggeeft; hij kan zo als cabaretier beginnen.

Staphorst is helaas niet bezet dus geen streekdracht vandaag. Toch zegt de inrichting hier genoeg over het leven hier. Via de potstal op de deel lopen we naar de Stolp boerderij uit Zuid Scharwoude. Daar vinden we de efficiƫntere Gruppen stal en de binnenhooiberg met bedsteden. Het verhaal van de familie Twuyver (veel pronken) doet het hier goed.

Via het molenpunt bereiken we de ophaalbrug waar we een groepsfoto maken. Dan via het koopmanshuis naar de Chinees waar we exclusief het zolderapotheekje bezoeken uit de evacuatietijd. 

In de wasserij treffen we wasvrouw Cathrien die ons het vroegere werken in deze wasserij/blekerij duidelijk uitlegt.  Via de speciale achteruitgang bereiken we de picknickloods en via de Loods van Goes het urinoir van Deventer. Mooi punt om even stil te staan bij de stander-molen uit Huizen en de Delftse stellingmolen. Helaas is er geen tijd meer om de oorlogsexpositie daar te bezoeken.

Via de fotogenieke achterkant van de koopmanswoningen bereiken we weer het entreeplein.

Een prima rondleiding. Ik ben altijd benieuwd wat de beide groepen elkaar te vertellen hebben als ze weer zijn samengevoegd, maar daar zijn we helaas maar zelden bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten