zaterdag 5 september 2020

Vrijwilligers-uitje van bevriende Zoo

 Vandaag mag ik met nog vier rondleiders ieder een groep vrijwilligers van de buren van het NOM rondleiden. Een groep gaat in op de tweede wereldoorlog in het museum, twee groepen gaan over ambachten en twee groepen (waaronder de mijne) krijgen een algemene rondleiding.

Ik start rondom Staphorst waar de vererving bepaalde dat ieder kind hetzelfde moest erven waardoor veel boerderijen achter elkaar bijgebouwd werden (nog steeds goed te zien in het dorpje Staphorst).

Dan de kleuren die wij graag in de 1900-stijl hadden geshowd maar die door balorige Staphorsters zijn gewijzigd in de kleuren van nu. Binnen kan ik mijn verhaal goed kwijt aan deze prettige en zeer geïnteresseerde groep "collega's" van de Zoo. 

Via de potstal kom ik bij de Gruppen stal in de Stolp boerderij van de fam. Twuijver uit 1745. Ondanks dat de binnen-hooiberg is afgesloten wegens corona, krijgt men toch een goed beeld van het leven en reilen en zeilen in deze kaasboerderij van de rijke Twuijvers.

Via het molenpunt (poldermolen en paltrok) lopen we via de ophaalbrug (alleen vrouwen met een kindje op de arm mogen hier gratis passeren) naar het koopmanshuis van handelaar in oliehoudende zaden, de heer Honig, die nog steeds prominent aanwezig is in de Zaanstreek.

De bakker is te vol voor een groepsbezoek en dus bereiken we de wasserij/blekerij van Overveen waar Peggy een werkelijk erg goed verhaal vertelt over de geschiedenis van het was proces hier en over de rosmolen die het geheel aandrijft. Ze krijgt een warm applaus van mijn groep.

Via de helaas gesloten weverij bereiken we de smederij waar Patrick ons laat zien hoe je een sierlijke giraf smeedt die later toch echt een krokodil moet worden (en hij showt een prachtig voorbeeld dat al klaar is). Velen hebben even wat extra tijd nodig om hier los te komen. Het doorlooppad i.v.m. corona is hier prima geregeld. Achter naar binnen en aan de voorkant weer naar buiten.

Bij de tramremise vertel ik het verhaal van dit (als enige in het museum) nagebouwde object en over de door ons gewijzigde spoorbreedte van de GETA76 (de trouwtram) waardoor deze in Amsterdam een rit voor Koningin Beatrix kon maken van het Concertgebouw naar de RAI. Nog nooit zulke trotse trammedewerkers gezien !

De tram stopt niet bij de remise in corona-tijd dus we gaan lopend op weg naar de Kasteelboerderij (niet over de rails uiteraard) waar een heerlijke lunch wacht.

Met een welgemeend applaus bedankt mijn groep me. Een van mijn mooiste rondleidingen vond ik deze. Alles liep goed en de groep was vol interesse en had er duidelijk zin in vandaag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten