vrijdag 15 oktober 2021

Gezondheidscentrum houdt bedrijfsuitje

 Vandaag word ik al vroeg opgeschrikt door een berichtje van Astrid dat ze ziek is en of ik diezelfde ochtend al een rondleiding van haar kan overnemen. En dat kan natuurlijk in zo'n geval.

Samen met Cora melden ik me bij een groep van 20 personen in het Canon Café. Ze hebben die zelf al in twee groepjes van 10 verdeeld zodat we na de koffie met appelgebak direct kunnen vertrekken.

We starten in mijn geval bij de Westerstraat panden waar we al voor staan en we bouwen een vroeg feestje in het café van Tante Stien met Johny Jordaan.

In Harreveld (blauw loshoes) zien we hoe er daar geleefd werd en hoe vlas verwerkt wordt tot vlasvezels voor het spinnen en weven van doeken, en tot lijnzaad als grondstof voor de rosoliemolen.

Buiten wacht Harm bij de raddraaierij waar hij uitleg geeft over karrewielen en hoepelbranden.

In de rosoliemolen wacht Engele ons op met een prima verhaal over de productie van lijnolie uit lijnzaad.

Met de tram rijden we een grote ronde tot aan de remise (terwijl de conducteur uitleg geeft over wat er buiten te zien is) en terplekke bekijken we in de remise onze voorraad trams en de geschiedenis van de Arnhemse tram.

Via de smederij (pauze helaas) en de weverij (pauze helaas) komen we bij de wasserij/blekerij waar ik zelf mijn verhaal kan doen over het leven in deze schitterende locatie van de heer Gehrels.

Via het Zaanse Plein en de Koopmanswoning lopen we over de tolbrug van Ouderkerk naar het molenpunt van waaruit we een goed zicht hebben op de poldermolen en de paltrok. 

De tijd dringt dus met stevige pas lopen we naar het canon café waar de lunch wacht. Ook Cora is net terug dus na veel bedankjes kan men gezamenlijk aan tafel.



vrijdag 8 oktober 2021

Huis voor licht dementerenden maakt een prima uitstap naar ons museum.

 Vandaag is een grote groep licht dementerenden te gast in ons museum. 

Op het entreeplein blijkt dat de groep al in vier kleurgroepen is ingedeeld. Ik mag de blauwe groep meenemen (vanwege mijn volume en articulatie, volgens een van de wat dove mannen).

De andere drie groepen worden rondgeleid door Lies (met vlecht), Annet en GerardB.

Mijn groep start na een kort entree op het plein, in de boerderij van Staphorst waar Anne ons laat zien wat stipwerk is en wanneer je kleren in de rouw draagt (en hoe die er uit zien).

In de Stolp is de verwondering weer groot bij de sierstallen en vooral de inwendige hooiberg.



Via de tol-ophaalbrug en het Zaanse koopmanshuis bereiken we onze vertelkunstenaar Martin de Meesterbakker die voor onze groep de brand steekt in takken-oven. Vervolgens legt hij uit waarom we daar bakken en welke producten daaruit ontstaan voor onze bakkerij. Na enkele aankopen gaan we naar de wasserij waar ik zelf het verhaal moet vertellen vandaag; de molen draait niet en de stampers stampen niet helaas. Toch is de groep geboeid door mijn uitleg over de werkprocessen van de heer Gehrels. 

Dan moet er een pauze komen; dus op naar het terras van de poffertjeskraam waar de dranken en de poffertjes prima smaken. 

Vanwege de tijd moeten we de ambachtsbuurt laten liggen en we snellen naar het entreeplein om nog even te kunnen meebrullen met Willy Alberti en Johny Jordaan in het Amsterdams café.

Alle groepen samen gaan nu drie ronden rijden in de tram. De rondleiders nemen afscheid.

Van harte word ik uitgenodigd om een keer naar Doorwerth te komen op de koffie.

Een prachtige rondleiding voor alle vier de rondleiders in de volle zon van de herfst.