Vandaag mag ik met een groep inburgeraars van een talenschool door het park zwerven om een indruk te krijgen van het leven in Nederland in vroeger tijden. We delen de groep in tweeën, waarbij mijn collega Annet met haar groep in de Gelderse buurt start. Ik start met een ommetje in de tram.
In de tram vertelt de conducteur via zijn microfoon wat geheimen van de locaties waar we langs rijden.
We stappen uit bij de tramremise waar we de verwoesting van het Arnhemse trambedrijf kort bekijken, maar toch vooral kijken naar wat we in het museum hebben om allereerst rolstoelers en ouderen-slecht-ter-been te kunnen vervoeren door het hele park. Amsterdam, Groningen en Arnhem zijn vertegenwoordigd in de remise. Collega Anton vertelt en toont over het verschil tussen straatspoor en veldspoor.
We wandelen naar de smederij waar Patrick ons meeneemt in het smeden van enkele bijzondere stukken voor het museum.
Via de ambachtshuisjes bereiken we de wasserij waar Wilma prachtig laat zien hoe veel er komt kijken bij het opleveren van schone was in zo'n oude wasserij-blekerij.
We snuffelen even aan de niet bezette scheepswerf en het ook niet bemande Marken, waarna de meesterbakker in de heerlijk warme bakkerij laat zien hoe je een oude takkenoven aansteekt .
Via de ophaalbrug bereiken we de Stolp boerderij die echter is afgesloten, net als de naastgelegen boerderij van Staphorst.
Inmiddels nadert ook de groep van Annet zodat we een groepsfoto op de ophaalbrug kunnen maken van de volledige twee klassen.
Dan is het lunchtijd. De groep zwerft uit naar bakker, friteskraam en poffertjeskraam.
Nadat ze ons bedankt hebben, gaan Annet en ik even evalueren in onze eigen kantine met een kop koffie.