donderdag 17 december 2009

ROC-toerisme uit de omgeving van Utrecht

Heel Nederland is dichtgesneeuwd en er zijn nog nooit zoveel files geweest; toch is de bus met 87 ROC-leerlingen op tijd in het Openluchtmuseum. De leerlingen volgen de opleiding Recreatie en Toerisme. De docenten verdelen de groep in drie├źn en ik krijg een grote groep van 28 leerlingen mee met de eigen mentor. Schoenen en kleding zijn niet echt berekend op een dik besneeuwd museumpark dus na een half uur gaat veel aandacht even naar koude en natte voeten.

We starten voor en in het blauwe loshoes van Harreveld waar Vlien een boeiend betoog houdt over het verwerken van vlas. Met de kennis over lijnzaad horen we in de Rosoliemolen het verhaal over de arbeidsomstandigheden daar, met een demo van het olieslaan.

Vierhouten zit op slot dus door naar Hoogmade waar voeten en lijven even kunnen opwarmen. Altijd mooi om de verbazing te zien in deze woonboerderij waarbij men steeds weer denkt dat deze nog steeds bewoond is.

Met de warme tram door naar Dingenliefde. De groep is volgens de mentor opvallend rustig en geinteresseerd en ook het depot aan de andere kant van het verzamelstation is een hit.

De stroopstokerij blijkt een heerlijke doe en proeflokatie met twee prima museum-medewerkers, en met een bezoek aan de brouwerij inclusief proefbiertje lijkt eenieder tevreden en gewend aan de koude en de sneeuw.

Langs de glijsbaan dus terug naar het entreepaviljoen; een flinke club besluit de sleebaan uit te proberen ! Na enkele dankwoorden van de prima vrouwelijke mentor laat ik de groep los en ik vind Reinier en enkele andere rondleiders terplekke aan de koffie.

Een reserve inval voor een Natuurmonumenten rondleiding blijkt op het laatste moment niet nodig. Dat geeft me de mogelijkheid om nog even zelf te dwalen door het sneeuwlandschap van dit wondermooie Openluchtmuseum.