woensdag 31 maart 2010

Veel Chinezen bezoeken officiële opening museum-Chinees

Vandaag werd in het Openluchtmuseum het nieuwe 50er-jaren Chinees restaurant geopend in de Zaanse buurt. Honderden mensen van Chinese afkomst die ooit zelf of met hun ouders naar Nederland zijn gekomen, werden getracteerd op een ochtend met officiële woorden, mooie presentaties en een wandeling achter twee heuse Chinese draken (of honden ?) die met veel tromgeroffel de stoet aanvoerden van Kasteelboerderij naar de opening van het Chinese restaurantje.
Hier is de groep in vieren gedeeld en met vier rondleiders hebben we de bezoekers een beeld gegeven van het Openluchtmuseum.
Na het toeristisch altijd mooie Markerhuisje, mooi bezet door Wilma in klederdracht, en de scheepsreparatiewerf, ben ik met mijn groep (ijzige wind maakte het koud voor de bezoekers) per tram naar de halte Dingenliefde gereisd. Na een verhaal over het hoe en waarom van het museum trambedrijf, heb ik even stilgestaan bij Dingenliefde en waarom ik een privé bezoek ten zeerste aanbeveel. We lopen door het groene-kruis gebouw van Vessem, en met verhaal (Turkse buren) door de Tilburgse huisjes.
Via de Sloveense kist naast de Goede Moordenaar lopen we terug naar de Zaanse buurt. Connie vertelt als woonwagenbewoonster (ze ziet er zeer authentiek uit met haar peuk in de mond) een kort verhaal over de problematiek van deze bevolkingsgroep vanaf 1900. Dan is het tijd om het Chinese restaurant te bekijken, en direct aansluitend te genieten van het buffet in de kasteelboerderij, dat helaas voor de rondleiders verboden terrein is.
Veel Chinezen bedanken me uitbundig, ondanks de (wegens de strakke planning) toch wat korte rondleiding.

Het was een geweldige dag, waar de voorspelde zware regen niet kwam, en we van de zon konden genieten.

Ben benieuwd naar de prestaties van de vandaag massaal aanwezige pers. Morgen gaat het park officieel open voor het zomerseizoen.