vrijdag 27 mei 2011

Bouwkundige rondleiding aan vakmensen woningcorporatie

Vandaag voelt als een examendag; niet eerder gaf ik een rondleiding die specifiek moet gaat over bouwkundige aspecten. Samen met Gerard (die Wonen doet) deel ik de groep in overleg met de contactman van de club in tweeën.
Allereerst de paltrokmolen die aan de basis stond van onze snelle productie van schepen en huizen in de 17e eeuw. Zo weet ik nu dat voor schepen meestal eikenhout werd gezaagd en gebruikt, en voor de Zaanse woningen veel grenen (import Scandinavië). Door de harde wind draait de paltrok als een dolle en dus is het paadje naar de vijzelmolen (die ook hard werkt) afgesloten. Via Staphorst (potstal, dakconstructie, rosmolen en karnton, venstervrijen en schilderwerk door immigrant) komen we bij de gruppestal van de Stolp. Vooral de bouwkundige architectuur van de binnenschuur en de naar binnen gebouwde bedsteden, hebben veel interesse.
Via de ophaalburg over de Amstel bereiken we het Koopmanshuis waar vooral interesse is voor verfsoorten (werd alleen lijnolie gebruikt ?) en gebouw.
De wasserij is een walhalla voor deze bouwkundig geïnteresseerden, en ook de verzaagde loods van Van Gend en Loos valt in de smaak. Met de tram bereiken we net op tijd het entreegebouw voor de laatste HollandRama voorstelling van 1700 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten