vrijdag 17 juni 2011

Bedrijfsuitje met technische insteek

Vandaag een gemengde groep van 17 mannen die wel wat bouwkundige objecten willen zien, en vrouwen die graag wat algemene museale zaken willen proeven.
De rosoliemolen blijkt een goed start waar een mij onbekende molenaar staat met een boeiend en een gedegen verhaal waar ik nog weer nieuwe dingen van leer (het ging vroeger om de veekoeken; de boeren wisten nauwelijks wat ze met al die geperste olie moesten doen).
Ingrid op Vierhouten boeit de dames direct met haar vertelling over het dragen van mutsen, en over de overeenkomst met het dragen van hoofddoeken (migratie-thema).
Op de deel en in Vragender komen de bouwkundige constructies van de hallehuis-boerderijen goed voor het voetlicht.  Verder naar Hoogmade (verschil tussen steen-voor-steen vroeger en in stukken zagen nu) met het boeiende verhaal van Van Leeuwen uit 2002.
Door naar de paltrok molen (basis van onze rijkdom in de 17de eeuw) waarvan men van dichtbij de werking wil zien die Thijs enthousiast uitlegt en demonstreert. Ook de vijzelmolen met de grote spiraal om water op te pompen boeit deze mensen. Via de ophaalbrug naar de rijke koopmanswoning in de Zaanstreek en daarna dwarrelt de groep even buiten mijn bereik naar het winkeltje het bakkertje en de Chinees.
Gelukkig kunnen we even later verder naar de wasserij waar Connie de werking van het wasserijbedrijf boeiend belicht met vragen en tegenspel.
Bij de smederij is de rondleiding inmiddels iets te ver uitgelopen. Met enkele tips voor de verkenning van de rest van het museum, laat ik de groep achter in de ambachtsbuurt.