woensdag 16 november 2011

Met een groep mannen langs de gesloten gebouwen van het museum

Zo nu en dan is er een rondleiding in het laagseizoen; vaak als onderdeel van een dagarrangement van een bedrijf of organisatie. Vandaag mag ik met een groep mannen (buitenwerkers) van een ambtelijke organisatie met een loper-sleutel enkele gebouwen bezoeken.
Vanuit de Kasteelboerderij is de paltrokmolen ook in het laagseizoen een prima start: we danken er een deel van onze welvaart aan in de Gouden Eeuw. Dan naar Giethoorn waar de deel gelukkig nog vol ligt met turf en de bijbehorende gereedschappen.  In Staphorst is de woning nog geheel in "zomer-tact"; hier is veel te vertellen over de beschildering door een Zuid-Duitse immigrant, over de spreekwoorden (met-de-deur-in-huis  en brood-op-de-plank) over de streekdracht, en over het venstervrijen. De rosmolen is ook toegankelijk; de deel niet.

In de Stolp mijn verhaal over de grubstal, over de rijke Twuyver die vooral schepen en notaris was, over de enorme hooitas die de kern van de Stolp is en over het slapen in "verwarmde" bedsteden in de hooiberg.

In de Zaanse Buurt is helaas niets toegankelijk tijdens het laagseizoen maar er is veel te zien en te vertellen; via de wasserij lopen we naar de VGL-loods en de remise.
Dan flink doorstappen naar Freija waarna we in Damwoude weer naar binnen mogen. Via de plaggenhut komen we bij het kerkje en het bakhuus achter het Kindererf, waar een van de heren goede herinneringen aan heeft.
We eindigen in de bierbrouwerij waar onze meesterbrouwer bereid is tussen de werkzaamheden door een verhaal te vertellen en even een biertje te schenken.

Met een uiterst tevreden groep bezoekers loop ik terug naar het entree-gebouw waar we afscheid nemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten