dinsdag 27 maart 2012

Rondleiding achter de schermen, een tryout

Het Openluchtmuseum bestaat 100 jaar en als verrassing voor regelmatige bezoekers bestaat de mogelijkheid een kijkje achter de schermen te nemen. Men kan zich via internet aanmelden.

Vandaag mag ik een tryout-rondleiding verzorgen voor enkele collega-rondleiders en voor enkele direct betrokkenen uit de museum-organisatie.
We starten met pech want er wordt onderhoud gepleegd aan het HollandRama. De bedoeling is dat bezoekers kunnen kijken achter de machinerie en opbouw van deze enorme diorama-machine. Geen nood echter: Diederick en Merlijn van de Entree vertellen ons een boeiend verhaal over wat we zouden hebben kunnen zien als de machine vandaag toegankelijk was geweest.

We zakken af naar de tentoonstelling Kleur Bekennen waar we ons concentreren op een aantal opgerolde Staphorster schorten. Zo leg ik de verbinding met ons bezoek aan het BiDoc centrum in het administratiekantoor. Gelukkig doe ik een aantal dingen nog niet goed zodat Suzanne en Let en ook de collega-rondleiders alle gelegenheid hebben om me bij te sturen.

We lopen naar Bidoc (de bibliotheek  en het documentatiecentrum van het museum) waar duidelijk wordt hoe de betreffende Staphorster schorten gedocumenteerd zijn (wanneer, hoe en door wie werden ze gedragen).
Ook staan we stil bij de dossiervorming over de museumcollectie en de wijze waarop deze ook via PC ontsloten kan worden.
Ook het gebruik van dit centrum door de museummedewerkers voor vele onderzoeken wordt hier duidelijk.

In de kantine is er even tijd voor koffie en ik vertel wat over de museumorganisatie en de ontstaanshistorie.

Omdat de tram nog niet rijdt (het is nog laagseizoen) wandelen we naar de remise waar John een boeiend verhaal vertelt over het trambedrijf, inclusief een stuk traminstructie.

We besluiten in de zolderruimte boven de Chinees waar in de oorlog een apotheekje werd gehouden door arts van Nieveen voor de evacu├ęs van de stad Arnhem die tijdelijk in het museum mochten wonen. Op het dakbeschot is nog goed te lezen hoe de apotheek was ingedeeld. Met een aantal foto's van de evacuatie sluit ik de rondleiding af.  Bijzonder leerzaam.