zondag 6 mei 2012

Achter de schermen van het museum

Vandaag mag ik 12 bezoekers rondleiden achter de schermen. Zij komen in dit jubileumjaar dan eens op plaatsen die normaliter voor het publiek gesloten zijn.
Allereerst neem ik ze mee naar de tentoonstelling Kleur Bekennen waar duidelijk wordt dat schemerlicht en klimaatbeheersing nodig zijn om de collectie te beschermen tegen verval. We zoomen in op enkele opgerolde schorten uit Staphorst die de verbinding vormen naar het bibliotheek en documentatiecentrum (BiDoc).
Na mijn uitleg over het ontstaan van de kledingcollecties en dat we als museum graag het levende leven laten zien dat daarbij hoort, lopen we naar BiDoc waar documentatie te zien is (ook uit AdLib) betreffende de Staphorster schorten en schorten uit Axel in Zeeland. Er liggen boeken waarvan de inhoud via BiDoc en via onze conservatoren tot stand is gekomen, en ik licht toe dat we 30.000 banden in bewaring hebben.
Ook de bezoekers mogen na het maken van een afspraak gebruik maken van BidDoc.

We lopen via de verkleedruimtes naar de receptie en de beveiliging en dan door naar de kantine voor een kop koffie of thee. Daar vertel ik over de museumorganisatie, over het gebouw en over de briefing die hier iedere morgen wordt gehouden. Men is verbaasd over zoveel personeel  (250 betaald en 450 vrijwillig).

We lopen naar het HollandRama waar Diederick ons inweidt in de geheimen achter deze enorme machine. Dit wordt door de bezoekers wel als hoogtepunt ervaren van de ADS rondleiding.

Met de tram bereiken we de remise waar Huub van Keulen ons op zeer boeiend wijze vertelt over de historie van het Arnhemse en het museumtrambedrijf. We bezoeken de werkplaats waar we de werking van een enorm  wielstel van een Rotterdamse tram kunnen bewonderen: de wielbanden moeten vervangen worden en we weten nu wat dat is en hoe dat werkt. Vervolgens neemt Huub ons mee in de Geta76 en vertelt ons over de werking van het bestuurderswiel waarmee de tram harder en zachter kan rijden maar ook kan remmen.
Enkele bezoekers mogen zelf even proberen hoe dat voelt en hoe dat werkt.

We besluiten deze bijzondere tocht op de zolder van het Chinees restaurant waar in de oorlog Dr. Nieveen een apotheekje hield boven een ziekenzaal. De medische opschriften van Nieveen zijn nog altijd te lezen op het dakbeschot. Met enkele foto's  kan ik het verhaal van de tijdelijke bewoning van het museum door evacuees toelichten. Er is zelf een kind geboren tijdens die evacuatietijd met de voorletters N.O.M.  Maar ook werd helaas  verzetsstrijder Zwiers (die tussen de bewoners woonde) doodgeschoten door de Duitse bezetter.

Na veel  dankbetuigingen van mijn groep besluiten we de rondleiding. Met had deze rondleiding voor geen goud willen missen, en ik ook niet.