maandag 3 december 2012

Hulporganisatie in kou en sneeuw

Vandaag zijn meer dan 150 mensen van een hulporganisatie in het museum voor een bedrijfsdag. Met acht rondleiders mogen we deze groep in clubjes van pakweg 20 man rondleiden door het vers besneeuwde museumpark, terwijl het natte sneeuw regent.

Stevige natte sneeuw op 3 december 2012 (foto WL)

Met een enthousiaste groep hulpverleners start ik in de rosoliemolen waar Hans v Z de scepter zwaait, en hij heeft er veel zin in. Een koe die de voorraad lijnzaadkoeken weet te bereiken is ten dode opgeschreven want  zij zal geen maat houden en daar kunnen al die koeiemagen niet tegen.

Aan de overkant vertelt Vlien in Harreveld over de verwerking van vlas. Eerst door de rekel en dan over de hekel halen. De man zit dan achter het weefgetouw, aldus Vlien.

Ingrid is ook al zo gemotiveerd en in Vierhouten boeit ze zowel vrouwen als mannen met het verhaal over de mutsen en de kleding. En het is er lekker warm met dat haardvuur.

Met de tram rijden we naar de tramremise en Van Gend en Loos, vanwaar we lopen naar de pauzeplaats in de picnicloods. Voor ieder is er warme chocolade, die helaas is geplaatst voor het beeldscherm met het wolvenverhaal. Leendert had me nog zo op het hart gedrukt om daar met deze hulpverleners naar toe te gaan. Helaas lukt het met de vele zich warmende groepen tegelijk niet om daar iets zinnigs te vertellen.

Met mijn groep loop ik naar smid Hans die op bijna cabaretteske manier zijn vakmanschap laat zien bij het smeden van een flesopener (pretwipper genoemd). De groep geniet.

Bij de bakker is het heerlijk warm en geurig. De bakker is er niet vandaag dus de oven staat open en goed is dan te zien hoe met takkenbossen de oven heet gestookt wordt. Een toevallig toppertje.

Via de ophaalbrug bereiken we Het Paard van Marken waar de lunch de waterkoude mag verdrijven.

Ik voel en zie en hoor dat men het erg naar de zin heeft gehad. Een mooi moment voor een rondleider.
Rondleiders Openluchtmuseum in 2006

Geen opmerkingen:

Een reactie posten