donderdag 13 december 2012

Uitje van Juridische Zaken

Vandaag is het een gure ijskoude dag, en toch is het mooi weer. Ideaal voor een rondleiding als je een beetje dik winterproof gekleed bent.
De juridische medewerkers van een verzekeringsbedrijf zijn wel bestand tegen een buitenwandeling in de kou, maar gezien de kleding toch niet al te lang achter elkaar. Daar is meteen mijn uitdaging.

De tram weigert ons mee te nemen omdat ze te vol zitten, dus via Harreveld bereiken we de beschutting van de rosoliemolen, waar Hans v Z op indringende wijze de geschiedenis en werking van dit technisch wonder uit de doeken doet. Blij verrast met deze interessante start, kom we bij Fiona in Vierhouten waar we leren wanneer welke mutjes gedragen worden. Dan is er de tram en met de verwarming hoog komt mijn uitleg goed binnen. In de remise maken we kennis met de verschillende trams, de geschiedenis en met de redenen waarom het museum een tramlijn heeft aangelegd.  In de Van Gend en Loos loods is (met dit kleinere groepje) genoeg ruimte om allemaal even een ritje in de postkoets te maken. Met de rest van de groep maken we kennis met de achtergronden van de overdracht van de Tielse loods naar het museum.

Hans laat in de smederij de groep zien hoe je vrij snel een flesopener kunt smeden, en de mandenvlechter toont zijn kunnen met een hangmandje.
In de bakkerij wordt duidelijk hoe je brood bakt op een takkenoven. Het is er warm en het ruikt er vooral erg lekker.  Ik neem afscheid van de groep onder veel dankzeggingen.

Rondleiders Openluchtmuseum in 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten