woensdag 16 april 2014

150 anders-actieven van een pensioenorganisatie

Als onderdeel van een volledige dag in het museum voor gepensioneerden van PGGM, mogen we deze groep van bijna 150 actieve bezoekers rondleiden met 8 rondleiders.

Na een goed georganiseerde opdeling van de groep in kleurcodes, mag ik met de rode groep op pad.

Ik start bij de paltrokmolen, waar het verhaal van VOC en Gouden Eeuw goed mixt met een introductie op het meer dan 100-jarige museum. Niet teveel technische uitleg lijkt hier raadzaam al passeren de zaagramen en de nokkenas toch wel even de revue. Via het fraaie uitzicht op de reparatiewerf van Marken bereiken we de water-windmolen waar we de pomp met houten spiraal kunnen bekijken door onderlangs te lopen.

Na een toelichting op de ophaalbrug van Ouderkerk, wandelen we de imposante Stolp-boerderij binnen waar met name de enorme dakconstructie en de stenen achterzijden van de bedsteden veel waardering oogsten. Van de gruppestal lopen we door naar de potstal van Staphorst.
Marjo vertelt ons boeiend over de streekdracht van Staphorst die ze in allerlei kleuren kan tonen.

Via de Zaanse buurt komen we in de bakkerij waar de takkenoven op staat. De vrouwelijke bakker vertelt ons over de 300 graden en de langzame afkoeling, en wat er dan allemaal gebakken kan worden.

Vanaf het Zaanse Plein wandelen we naar de wasserij waar Wilma en ik samen vertellen over de wasgewoonten enerzijds, en de schittererende constructies anderzijds (een 50/50 gemengde groep is het).

In de smederij genieten we van de geur en het snelle smeden van een echte spijker.

Na een kort verhaal bij de remise over de trams en de bouw van de replica-remise (als enige uitzondering in ons museum), pakken we de tram naar de Kasteelboerderij waar de lunch wacht.

In mijn eentje loop ik toch maar even naar de Watersnoodwoning want nieuwsgierigheid in dezen valt maar moeilijk te bedwingen, een dag na de opening. Een boeiende presentatie over een verschrikkelijke periode.