donderdag 22 oktober 2015

Vrije rondleiding vol energie in de motregen

Vandaag mag ik na lange tijd weer een vrije rondleiding geven in ons museum.  Ondanks de gestaag vallende motregen komt toch een groep van in totaal 18 mensen op het verzamelpunt af.
En dat betekent dan weer dat deze bezoekers speciaal komen voor de rondleiding en zich nergens door laten weerhouden. Een prima gemotiveerde groep dus.

We starten meteen in de rosoliemolen waar een mij onbekende medewerker met lang haar en een bril een goed verhaal vertelt over de molen en haar vroegere molenaar. De groep mag voelen ruiken en uiteraard ook even de oren beschermen bij het stampen van de heipaal op de olieperswiggen.

In Vierhouten (net even pauze) mag ik zelf een verhaal houden over het opknappersgoed en de fraaie mutsen die naar de kerk gedragen werden. Altijd lastig om overtuigend te vertellen dat hier een arm gezin woonde dat naast een beetje kleine landbouw (ook tabak) en kleinvee, ook de jacht nodig had om rond te komen.

Het houtskelet van Vragender doen we snel want in de regen staan wil eigenlijk niemand. Snel door naar de boerderij van Hoogmade met veel aah's en ooh's en een mooie geschiedenis om te vertellen.

Aan de achterkant vluchten we snel naar de droge tram en op het entreeplein rennen we naar de Amsterdamse grachtenpanden van de Westerstraat. In het café is weliswaar geen borrel te krijgen maar samen zingen met Johnny Jordaan en Tante Leen maakt lichaam en geest ook lekker warm.

Na het Turkenpension en het fraaie Postkantoor (iets jongere mensen herkennen hier niets meer van; hoe bestaat het toch) lopen we redelijk droog naar Staphorst waar Cathrien ons de rouwkleding demonstreert en ook nog feestelijke kleding (niet-rouw) voor ons uit de linnenkast tovert.

We zien bij Cathrien en op de deel een stipwerk-demonstratie (onderdeel van het droom-project) en we steken over naar de Stolp boerderij. Even het verschil tussen potstal en gruppenstal en dan de immer indrukwekkende hooiberg in het midden met de stenen inbouwsels die bij één van de groepsleden bekend bleken te zijn als bedsteden.

Na de Stolp nemen we afscheid (het uur van de vrije rondleiding is al meer dan verstreken) en via de ophaalbrug van Ouderkerk zoeken de nu weer losse gezinnetjes en groepjes hun weg naar het Zaanze Plein.

Mijn geleende parapluie breng ik met veel dank terug naar de infobalie in het entreegebouw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten