donderdag 7 april 2016

Zweedse groep bezoekt ons Ikea huisje van Marken

Vandaag mag ik een groep artsen en verpleegkundigen uit de Zweedse gezondheidszorg rondleiden door een gedeelte van ons mooie museumpark. Een rondleiding in het Engels.

Na een kleine introductie loop ik met de groep naar de rosoliemolen waar Hans van Z een boeiend verhaal vertelt over de molen en de productie van olie uit lijnzaad en andere zaden. De toon is gezet en de eerste vragen zijn al spoedig gesteld. Hans blijkt een begenadigd verteller, ook in het Engels.

We lopen door naar Vierhouten waar we kennis maken met de "arme" Gelderse grond, met prachtige mutsen en een karig inkomen dat met de jacht op hazen moest worden aangevuld.
Op de deel vertelt Hermien wat over haar dagelijkse muts. Verder maken we kennis met de tabakteelt in deze regio. We blijven iets langer omdat het buiten stortregent.

Zodra het droog is lopen we via het kinderproject bij Vragender naar de boerderij van Hoogmade waar we kennismaken met de stadse wijze van het bewonen van een boerderij.
Enigszins verbaasd is men dat in zo'n dure boerderij een open keuken is gebouwd.

Ook in het Zomerhuis nogmaals een open keuken, al is die veel bescheidener.

Via de drie kruisen op de buitenmuur van het oudste deel van Hoogmade lopen we over de voetgangersbrug langs Texel naar het Ikea-huisje van Marken.
De gele kleur blijkt in Skandinavie vaak gebruikt te zijn op de onderkant van interieurmuren omdat daar kringen door vocht niet goed op zichtbaar zijn. Zo leer ik weer wat nieuws.

Helaas is er te weinig tijd voor de wasserij want de lunch wacht. Het begint te stortregenen en we vluchten de Stolp boerderij in. De centrale hooibergruimte is een onverwacht extraatje en enkele personen weten zowaar dat de stenen bouwsels in de hooiberg de achterkant zijn van de bedsteden in de verschillende kamers.

Na de dikke bui lopen we rustig naar de Kasteelboerderij voor de lunch. De buschauffeur, die ook mee luncht, blijkt mijn oude Oosterbeekse vriend Piet te zijn. Hij brengt de groep in de middag naar Ede voor een volgend bezoek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten