donderdag 5 januari 2017

Vrije winterrondleiding in overvol museumpark

Stralend zonnig winterweer en nog 2 dagen Kerstvakantie voor de kinderen. Laten we naar het Openluchtmuseum gaan, lijkt half Nederland gedacht te hebben. En dat hebben we geweten vandaag. Een geweldige sfeer ondanks overvolle trams, gebouwen en ervaringslocaties zoals het kerkje met koormuziek en het kindererf waar je broodjes kunt bakken.In die drukte stond ik om 1300 uur klaar om de winterrondleiding over te nemen van collega Peter C.
Tsja dan ben ik niet verbaasd met ruim meer dan 20 belangstellenden.

De rosoliemolen moet ik helaas overslaan omdat de bezoekers er al bijna uitrollen. Gelukkig kunnen we wel in Vierhouten kennis maken met de echte winterkleding van vroeger: de lange jaeger onderbroek en de wollen borstrok. Via de deel waar de tabak te drogen hangt, komen we weer in de buitenlucht. We lopen door naar Varik waar we op de deel de hondenkarn met tredmolen leren kennen. Gelukkig kennen de kinderen dat systeem van hun cavia's.
Sarah is trots op haar grote fornuis waarin het vuur stevig brandt en waar de zakketel laat zien hoe je veel water kunt koken door deze in het vuur te hangen.

In Hoogmade maken we kennis met de welvaart van Cees van Leeuwen en ook nog even met Kerstmis en Sinterklaas.  Een maal weer buiten is er een slim kind bij dat oppert dat de kruisen op de muur van het oudste boerderijdeel weleens zouden kunnen dienen om de kwade geesten te verdrijven. Chapeau !!

Via de paltrokmolen en de schapenboet van Texel komen we langs de centrale Kerstmarkt en vinden we bij Marc in de smederij nog wat warmte en ruimte om met de hele groep even bij te komen.

Voor en later in de remise vertel ik het verhaal van het ontstaan en de ondergang van de Arnhemse tram en de wederopstanding in ons museum t.b.v. bezoekers die slecht ter been of invalide zijn. Aan de overvolle trams is te zien dat ook gewone bezoekers graag meerijden.

Na een afscheid met dankwoorden loop ik met een kleine groep door naar het kerkje waar we naar koorzang luisteren van het koor Klankkleur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten