woensdag 19 april 2017

Gepensioneerde ambtenaren komen massaal genieten

Vandaag is het feest voor bijna 300 gepensioneerden van een grote overheidsinstelling. Ze zijn al vroeg aanwezig en na de koffie met gebak in de Kasteelboerderij volgt een rondleiding. Omdat ik bovenaan het lijstje sta mag ik de groep verdelen over de 12 ingeplande rondleiders. Dat valt nog niet mee want de beloofde indeling in groepjes door de bezoekers is niet gemaakt.
Toch lukt het om 12 groepen te formeren door het aftellen van mensen die naar buiten komen. Voor ieder is door Anneke K. een route uitgezet waar we naar hartenlust van kunnen afwijken als we elkaar maar niet in de weg lopen.  En zo geschiede.

Met mijn groep wandel ik rustig naar Hoogmade waar we via het zomerhuis de grote woonkamer van Cees van Leeuwen bereiken. Altijd een bijzondere aah en ooh belevenis.

Via een nieuw paadje kunnen we doorsteken naar Varik waar Sarah ons de geheimen van het kolenfornuis laat zien. Wel moeten we even wachten tot collega Wout klaar is met een Engelstalige rondleiding. Het is druk met al die groepen in het park.

In de Molukse barak maken we kennis met de naweeën van de politionele acties van Nederland in Indonesië. Een indrukwekkende geschiedenis. De aanwezige kok toont met heerlijke geuren de kookkunsten van de Molukkers toen ze in Nederland zelf weer mochten mee koken.

Via het houtskelet van Vragender komen we bij Vierhouten waar al een andere groep binnen is. We lopen naar de rosoliemolen waar de olieslager/molenaar zo interessant vertelt dat de helft van de groep nog achterblijft als we verder gaan.

Bij de Amsterdamse Westerstraat maken we kennis met Postkantoor, Turkenpersion en het café van Tante Stien: er ontstaat daar een spontane polonaise bij de zang van Johny Jordaan.

We besluiten de ochtend bij Marjo in Staphorst waar ze ons inwijdt in de geheimen van de streekdracht en andere gebruiken.

Het is al ruim lunchtijd dus wandelen we snel terug naar de Kasteelboerderij waar inmiddels veel collega-gepensioneerden aan de lunch-tafels zitten.
Na veel bedankjes kan ik samen met Peter C terug naar het Entreegebouw om de drukke ochtend van ons af te laten glijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten