woensdag 30 augustus 2023

Pemberton caravan ontvangt hoog bezoek

Vandaag mag ik een rondleiding lopen met de laatste eigenaren van de Pemberton caravan die in ons museum staat, en wel op haar nieuwe standplaats naast het Rietveld huisje.

We starten bij de radmakerij waar Harm ons haarfijn uitlegt hoe je van verschillende houtsoorten een rad kunt maken, waar overigens wel 80 manuren in gaan zitten. 

In de rosoliemolen maken we kennis met het persen van lijnzaadolie uit de keiharde zaadjes uit de knoppen van de vlasplant . Even de oren dicht tijdens het laten vallen van de heipalen en dan heb je ook wat: lijnzaadolie en grote veekoeken van het restmateriaal.


In de Molukse barak lopen we langs de geschiedenis van de Molukkers in ons land, vlak nadat zij Indonesiƫ hebben moeten verlaten na de overdracht in 1949. Sarah legt ons precies uit welk Indisch gerecht zij vandaag gaat koken; voor proeven is het nog te vroeg.

In Varik ontmoeten we Veronique die ook al aan het koken is en een heerlijk soep aan het voorbereiden is; ook hier is het voor proeven nog te vroeg.


Maar dan komen we toch in de Bosrand bij het doel van deze rondleiding: de Pemberton caravan waar  Ron en Karin van der Werf van 1988 tot 2013 hebben gewoond met de kinderen in hun vakantieweken. Het is een heerlijk weerzien en beiden praten honderduit over alles wat nog steeds is zoals het bij hen ook al was: zelfs de medailles van de Veluwe-fietstochten hangen er nog.


Ron en Karin en hun meegebrachte vrienden maken uiteraard flink wat foto's en ik heb meer van hen geleerd dan zij van mij.

Ron en Karin voor hun oude caravan



Hierna lopen we ook even door de vakantiewoning uit Warnsveld met haar bewogen oorlogsgeschiedenis.

Ook de doorzonwoningen en de komende reminiscentiewoning kunnen we van de buitenkant bezichtigen.

Via de nieuwe loopbrug bereiken we de tram waarmee deze mooie groep mensen een rondje maakt naar de Brabantse buurt. Ik stap uit bij de halte Entree na handen schudden en bedankjes over en weer. Het was een ouderwets sfeervolle en informatieve vrije rondleiding vandaag waar we allemaal een goed gevoel aan hebben overgehouden. We zullen ze nog vaak terugzien rond de caravan, vermoed ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten