vrijdag 8 september 2023

Gepensioneerden hebben een verzorgde dag in ons museum

Vandaag bezoekt een groep van 100 gepensioneerde belasting ambtenaren ons museum voor een verzorgde dag met rondleiding.

Na koffie met gebak in de Kasteelboerderij gaan we met 5 rondleiders, met ieder een groep van 20 mannen en vrouwen, op stap in het museum voor een algemene hoogtepunten rondleiding.

Opvallend is dat niemand slecht ter been is, geen rollators, rolstoelen of scootmobiels. Het is kennelijk heerlijk gezond oud worden in dienst van onze Rijks Belastingen.

Met mijn groep (waaronder contactpersoon de heer Jack G.) begin ik bij de paltrokmolen en het verhaal over onze Gouden Eeuw waar veel hout nodig was voor VOC-schepen en voor huizen (zoals in de Zaanse Buurt). Het is windstil dus alle molens staan helaas stil vandaag. Via het mooie laantje langs de vijver met uitzicht op de reparatiewerf van Marken en de terp met Marker huisje, komen we bij de poldermolen. Vanwege de hitte (30 graden vandaag) lopen we door naar de schaduw van de bomen bij de stolp boerderij. 

Na mijn verhaal over de stolp van de familie Twuyver, en over de ophaalbrug uit Ouderkerk (alleen vrouwen met een baby op de arm mogen zonder tol naar de overkant), komen we bij het Koopmanshuis van Honig met de fraaie overtuin. 

De geuren van de bakkerij trekken ons naar binnen en de bakker vertelt over het bakken in de takkenoven (vandaag niet vanwege de hitte). In onze groep zit een echte bakkerszoon van de oude stempel dus ook hij vertelt zijn verhaal.




Op de scheepswerf geeft Bram een toelichting op de bouw van een houten schip in deze reparatiewerf. Ook wordt duidelijk dat de botter buiten niet voor visvangst was maar meer voor pakketvervoer. Ook is hier goed te zien hoe je met mankracht een schip de scheepshelling op kunt trekken.

Bij de wasserij uit Overveen laat collega Alexandra ons zien hoe je de witte was op de bleek nat moet houden met de hoospaan die water oppakt uit de sloot. De was ligt daar dus niet te drogen.

Binnen mag ik mijn verhaal vertellen over het wasproces in deze rosmolen aangedreven wasserij. Vol verwondering wordt hier de techniek bekeken van tandwielen en krukkenas die uiteindelijk de stampers in de wastobbes aandrijven.

Na een bezoek aan onze wevers, komen we in de smederij waar Patrick ons laat zien hoe je een ouderwetse spijker smeedt. Heerlijk die geur hier, ondanks de buitenhitte.

In de tramremise kan ik even mijn verhaal kwijt over de verwoesting van het trambedrijf plus remise in september 1944 tijdens de slag om Arnhem. Fraaie fotobeelden illustreren dit.

De magen beginnen te rammelen dus via de schapenstal van Texel bereiken we de Kasteelboerderij waar de lunch wacht.

Vanmiddag hebben de gepensioneerden nog ruim de tijd voor andere gedeelten van ons museumpark.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten