donderdag 26 juni 2014

Bedrijfsdag van een zorginstelling, met rondleiding

Regelmatig organiseren bedrijven hun "dagje uit" in het Openluchtmuseum. Vaak begint de dag met een aantal workshops en een bedrijfsbijeenkomst in de Hoeferzaal, waarna de kennismaking met ons museum kan starten. Later volgt dan een lunch in de Kasteelboerderij en vaak nog een diner aan het einde van de dag.

Zo ook vandaag met deze instelling uit Brabant.
Samen met collega-rondleidster Astrid verdelen we de groep in twee├źn en kiezen we beide in overleg met de groep onze route.

Wat me eerst opvalt is dat vrijwel niemand weet dat we een 100-jarig museum zijn; de schattingen lopen uiteen van 15 en 30 jaar tot maximaal 50 en 60 jaar.  We moeten ons dus goed blijven beseffen dat veel mensen voor het eerst in het museum komen, en dus niets hebben mee gekregen van ons 100 jarig jubileum.

Vandaag start ik mijn rondleiding, na een korte introductie op het entreeplein, bij Staphorst. Er is veel te zien en te beleven, zowel buiten als binnen. Helaas is Staphorst vandaag niet bezet dus de streekdrachten komen er bekaaid af. Via de potstal lopen we naar de gruppenstal van de stolpboerderij. Altijd veel aah's en ooh's bij het binnentreden van de enorme hooischuur waaromheen de boerderij is gebouwd.

Voor het betreden van de ophaalbrug van Ouderkerk vertel ik het verhaal van de molens van het museum die hier grotendeels zichtbaar zijn. Omdat ze niet in werking zijn besluit ik om ze niet verder te bezoeken.

Het koopmanshuis en de overtuin zijn goed voor discussies over pronken met je geld en positie en een vergelijking met onze eigen tijd is niet moeilijk. Via de bakkerij lopen we naar de wasserij van Overveen.

Helaas loopt de wasvrouw net weg als we aankomen dus ik vertel zelf het verhaal van dit succesverhaal van immigrant Gehrels. Eerst vijf minuten volledige verwondering hoort er bij als je deze prachtige werkende was- en bleekinrichting betreedt.

Via de smederij, waar Patrick en Hans werken, lopen we naar de remise waar een kort verhaal het wachten op de tram kan overbruggen.

Met een kleine vertraging komen we bij de Kasteelboerderij waar een borrel wacht.

Geweldig om te ervaren hoe fit en geïnteresseerd deze groep de rondleiding heeft beleefd, nadat ze in de morgen al twee workshop-sessies van hun eigen instelling hadden bijgewoond.