maandag 29 september 2014

Fitte Brabanders in een PlusBus rondleiding

Vandaag een bijzonder rondleiding van de PlusBus.
Geen rolstoel te bekennen, al lopen wel enkelen met een rollator. Het gaat om een groep goedgemutste en aardig fitte Brabanders die er duidelijk zin in hebben.
De PlusBus coordinator heeft de groep al in drie groepen verdeeld (rood wit en blauw) zodat Annemieke, Maria en ik vlot op weg kunnen.


Ik start bij de paltrokmolen met een kort intro over ons 103-jarig museum en een stukje geschiedenis uit de 17e eeuw, onze Gouden Eeuw die zonder deze molen niet mogelijk zou zijn.


Dan via de wind-watermolen met handige vijzelpomp naar de ophaalbrug uit Ouderklerk en verder naar het Koopmanshuis. 
In de bakkerij genieten we van de heerlijke geuren en de takkenoven mag even open tijdens mijn verhaaltje.


In de wasserij-blekerij is het weldadig stil zonder stampende kuipen, zodat ik het wasverhaal goed kan overbrengen. Later komt Judy en zij laat alles nog even draaien. Verbazing en verwondering als altijd over zo'n wonder van vernuft.


De wevers gaan net lunchen als we komen maar de begeleidster van de groep laat ons toch even binnen voor een korte uitleg. Mooi dat dat even kan voor deze groep die voor een groot deel uit geinteresseerde vrouwen bestaat.


Mark smeedt een mooie spijker voor ons met een smeuig verhaal erbij, en via de VGL loods bereiken we de tramremise. Met de tram rijden we naar de Grote Weide. Na een kort verhaal bij het blauwe loshoes van Harreveld lopen we via Staphorst naar de Kasteelboerderij voor de lunch.


Met een uitbundig applaus word ik bedankt voor deze sfeervolle zwerftocht.

De Museumplusbus is een initiatief van zeven musea. Het werkt als volgt:

Groepen senioren uit verzorgingshuizen of met thuiszorg gaan naar één of twee musea op één dag. Ze worden gastvrij ontvangen, krijgen koffie en een rondleiding en genieten naar hartelust. De bus haalt op, brengt heen en brengt terug. Minimaal 30, maximaal 45 personen, rollators mee.

Gratis! Dankzij de genereuze steun van de BankGiro Loterij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten