zaterdag 15 oktober 2022

Congresgasten van een Nederlandse Universiteit

 Vandaag mag ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een Engelstalige rondleiding verzorgen.

Het gaat om congresgasten van een nabijgelegen universiteit.

Na enige vertraging kunnen we toch op pad. Via Kadoelen bereiken we Staphorst waar helaas geen boerin aanwezig is. Wel licht er stipwerk klaar op tafel en dat is genoeg voor een boeiend verhaal mijnerzijds over het dragen van streekdracht in en rond Staphorst.

Via de deel bereiken we de poldermolen die ooit 70% van ons land droog moest houden.

Dan de Stolp boerderij met de karakteristieke ingebouwde hooiberg en de gruppenstal als antwoord op de bewerkelijke potstal: de koeien staan in de Stolp het hele winterseizoen met de neuzen tegen de buitenmuur.

Via de tolbrug van Ouderkerk bereiken we de koopmanswoning van Honig en even later de bakkerij waar de bakker een prima verhaal in het Engels vertelt over de takkenoven en het broodbakken daar.

In de scheepswerf van Marken beleven we de bouw van een klein schip en het breeuwen van de bodem van de nieuwe pont.  De timmerman van de werf maakt het aanschouwelijk.

Na een kort bezoek aan het naaiatelier en aan de smederij, pakken we bij de remise de tram terug naar de entree.

Bezoek aan de smederij bij Mark

We bezoeken het Amsterdams café van Tante Stien waar Tante Leen haar levenslied zingt. Hier sluit ik de rondleiding af omdat op het entreeplein inmiddels mijn volgende rondleiding staat te wachten: een groep inburgerende vrouwen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten