woensdag 12 oktober 2022

Medewerkers van een hospice houden een team-uitje

 Vandaag mag ik pakweg 22 medewerkers rondleiden van een hospice dat een teamuitje houdt in ons museum.  Er is een rondleiding over gezondheidszorg, een over huwelijkstradities, en ik mag een rondleiding geven over ambachten. 

Omdat we starten bij de Kasteelboerderij (waar ook de festiviteiten en de diners worden gehouden) kan ik direct aan het werk bij de karakteristieke paltrokmolen, waarmee vanaf de 17de eeuw bomen in planken werden gezaagd middels zaagramen die worden aangedreven door de windmolen.

Via het mooie uitzichtpunt op de werf van Marken, lopen we naar de poldermolen waarin de schuingeplaatste houten "spiraalboor" zorgde voor het oppompen van water uit het lager gelegen land naar het hogere.

Na enige uitleg bij de ophaalbrug van Ouderkerk, bereiken we de Zaanse koopmanswoning.

Bij de bakker ervaren we de heerlijke geuren van eigen baksels, en de bakker geeft een boeiende toelichting op het gebruik van de takkenoven hier in de bakkerij.

In de scheepswerf van Marken is werfbaas Henk present voor een toelichting op de bouw van een boot in deze reparatiewerf. Op de bodem van het nieuwe pontje wordt aanschouwelijk gemaakt hoe je de naden dicht kunt breeuwen met touw en teer.

De dames zijn nauwelijks weg te slaan uit het naaiatelier in de ambachtenbuurt, zodat de mannen even tijd hebben voor de smederij waar Hans een flesopener heeft gemaakt.

We lopen terug via de stolpboerderij met de rijkdom van de familie Twuyver en de indrukwekkende binnen-hooiberg waar de stolp omheen gebouwd is.

Dan snel door naar de Kasteelboerderij waar alle groepen samen komen voor een verrassing met en van TV bekende orgeldraaier die ook trompet speelt. 

De rondleiding eindigt hier dus hoe het feest verder is gegaan weet ik helaas niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten