zaterdag 15 oktober 2022

Internationale Vrouwengroep bezoekt ons met inburgerings arrangement

 18 vrouwen van een Internationale Vrouwengroep, bezoeken het museum middels een inburgerings-arrangement.

We maken kennis onder de prairie-tent op het entreeplein, omdat inmiddels de regen met bakken uit de hemel valt. Een onverwachte verrassing.

Het gaat om vrouwen uit o.a. Irak, Iran, Syrie, Afghanistan. Dan blijkt dat mensen uit Iran en Afghanistan elkaar prima verstaan omdat ze allen Farsi spreken.

Op telefoontjes zie ik echter ook mailtjes voorbijkomen die geheel uit Arabische teksten bestaan waar ik nog geen letter van kan thuisbrengen. Tijd om weer eens op taalcursus te gaan.......


Na een intro onder de prairie-tent besluit ik toch dat we even door de regen rennen om de ingang van het blauw loshoes uit Harreveld te bereiken.  Boerin Annelies vertelt hier een werkelijk zeer boeiend verhaal over het produceren van linnen uit de stengels van de vlasplant. Elke stap laat ze volledig zien met de betreffende goed te volgen uitleg. Hulde ! De vrouwen zitten bovenop haar en zijn zeer geboeid.

In de rosoliemolen laat Caroline samen met haar medewerker Thijs uitgebreid zien hoe uit lijnzaad olie wordt geperst, met de behoorlijk luidruchtige stampers.  We kunnen wat langer genieten omdat het stortregent buiten.


In het boerderijtje van Vierhouten (niet bezet helaas) kan ik goed laten zien dat ook Nederlandse vrouwen uitgebreid hoofdmutsen droegen met veel bewerkelijke plooien. Tijdens het dagelijks werk droeg de boerin een eenvoudig zwart kapje.

We blijven nog even schuilen op de deel van Vierhouten, waar we en passant een verhaal leren over het verbouwen en het gebruik van Nederlandse tabak.

In de Molukse barak is het feest vandaag. We zijn te laat voor de hapjes maar er zingt en speelt nog live muziek en in de rondgang leren we even wat van de geschiedenis van Molukkers in Nederland.

Na een uitgebreide toiletstop in het onder architectuur gebouwde nieuwe toiletgebouw naast de varkens van Varik, bereiken we de woonboerderij van Cees van Leeuwen uit Hoogmade. Men blijkt minder enthousiast dan ik had gehoopt , dus via de het zomerhuis verlaten we Hoogmade en bereiken we de paltrokmolen. Hier moet ik even om collega GerardB heen die net een uitgebreid verhaal vertelt.

Op het paadje naar de poldermolen maken we een groepsfoto met uitzicht op de reparatiewerf van Marken en omdat het weer regent, vluchten we de Stolp boerderij van Zuid-Scharwoude binnen.


Na een verhaal over de gruppestal, de hygiëne ivm de kaas en over de grote ingebouwde hooiberg, komen we buiten, waar ik de rondleiding beëindig. Met een bijzondere verrassing word ik bedankt voor mijn rondleiding, waar men blij mee is. De meeste vrouwen beginnen moe te worden en in de groep wordt al overal brood gegeten. Toch wordt er niet geluncht maar gaat men met de tram op pad naar de Brabantse buurt.

Toch wel vermoeiend, twee rondleidingen achter elkaar, ook nog in de regen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten