vrijdag 21 mei 2010

Bijen aaien met Rob Plomp

Een heel bijzondere rondleidersvergadering vandaag met Lies die een lintje van de Koningin gekregen heeft en daarom  oranje koekjes heeft gebakken voor ons.
Rob Plomp (hoofd tuinen openluchtmuseum) komt met een boeiend verhaal over bijen. Rob is zo gedreven in het vertellen over zijn hobby dat ieder ademloos luistert en ook veel vragen stelt. Rob weet alles over bijen en kan dus ook iedere vraag beantwoorden.
Na zijn  presentatie voert Rob ons mee naar de bijenstal waar we eerst met eigen ogen en dan met eigen handen mogen ervaren dat bijen absoluut niet aggressief of steeklustig zijn. Rob neemt een raat propvol bijen uit de kast en laat ons met de hand over de dikke deken bijen aaien. Een wondermooi en zacht gevoel zonder gevolgen.

Rob hoopt uiteraard dat de rondleiders nu wat vaker met een groep de bijenstal zullen bezoeken. En eerlijk gezegd sloeg ik die totnutoe altijd over. Zowel Rob als de bijen leiden een heel gelukkig leven in ons museum.

Na deze voor mij volledig nieuwe ervaring, heb ik in Renkum met enkele tramcollega's Alex Pak (remise) begraven die enkele dagen geleden is overleden. Tijdens de stilte bij de kist in het graf werd Alex op deze fraaie bosbegraafplaats door een orkest van vogels begeleid naar zijn definitieve rustplek onder het zand.