vrijdag 28 mei 2010

Verrassings uitje medewerkers medisch instituut

Met drie rondleiders mogen we de aftrap geven voor een verrassingsdag voor medewerkers van een kanker instituut. Marijke, Gerard en ik nemen alledrie een groep van ongeveer 17 mensen mee.
Ik start op Staphorst met de spreekwoorden, het venstervrijen en het stipwerk in- en uit de rouw; verder de potstal en de kleine rosmolen voor aandrijven van de karnton. Dan de Stolp waar het verschil met de gruppenstal  duidelijk wordt en de grote vierkante binnenruimte (hooitas) weer veel verbazing wekt. Bij de woonwagen maken we kennis met de immigranten en dus even met Henk Meijer als stoelenmatter. Het Koopmanshuis wordt steeds mooier na de schildersbeurt en de Chinees maakt veel oude gevoelens los. De bakker vertelt prachtig over de grootste takkenbos-oven en hoe dat allemaal werkt met het schema-bakken.
De wasserij is weer mooi maar de expositieruimte helaas nog steeds gesloten.
Marc verrast ons weer als smid met fraai praktisch smeedwerk voor het museum, en ter plekke wordt even een benodigde oude spijker gesmeed. Marc is altijd boeiend voor mijn groepen.
Het wordt tijd om afscheid te nemen van de groep en men maakt zich op voor lunch en middag verrassing (smokkelspel).  Een erg prettige groep om rond te leiden.