zaterdag 22 mei 2010

Rondleiding voor nieuwe tramcollega's

Na de succesvolle werving van nieuwe conducteurs op onze oude trams, zijn 20 nieuwe collega's aangenomen en is het handig om ze middels een rondleiding wat meer kennis van het museumpark te laten opsnuiven.

De gebouwen langs de trambaan blijken al aardig bekend, dus na Harreveld (waar we wat langer blijven om evt later arriverende collega's alsnog te laten aanhaken) spoeden we ons naar Staphorst waar Ada prima duidelijk maakt waarom deze fraaie boerderij vanuit de tram aanbeveling verdient. Op de deel wordt duidelijk wat een potstal is en (in de stolp) word het verschil met de gruppenstal helder. Woonwagen helaas niet bezet.
Via de Zaanse buurt komen we bij Fiona op Marken. Ze vertelt me toch weer een aantal nieuwe weetjes over het leven van de Marker vissers die hier woonden. De werf is helaas niet bezet.

Wilma vertelt een prima verhaal over de blekerij van Overveen, en Bé doet ditzelfde voor de papiermolen. Onderweg laat ik alle typen molens zien met de belangrijkste functies en verschillen.
Op de drukkerij kom ik niet vaak maar deze valt in de smaak, en met het diploma drukken voor kinderen is dit ook een must voor de informatie die op de tram verteld wordt. De vader van conducteur GerJan was directeur van de grootste drukkerij van Nederlands Indië.

Via de Tilburgse huisjes bereiken we het tramcoordinatiecentrum waar na deze extra lange rondleiding tijd is voor een kop collegiale automatenkoffie.