donderdag 17 september 2015

Rondleiding met kleine quiz achteraf

Vandaag beleeft een grote gezondheidsorganisatie een bedrijfsdag in de Kasteelboerderij met rondleidingen en workshops, ook in het Zeeuwse kerkje.
Met 8 rondleiders delen we de groep van 150 mensen in werkbare eenheden van 18 man/vrouw.
Mieke K had tevoren al een schemaatje gemaakt wie wanneer precies terecht zou kunnen in het Groene Kruis gebouw en in de Tilburgse huisjes, want het moest wel een beetje over gezondheidszorg gaan.
Omdat we aan het eind van de rondleiding een velletje met quiz-vragen aan de deelnemers voorleggen, moeten we er voor zorgen dat de gevraagde onderwerpen wel in onze rondleiding aan de orde komen. Dat vergt even wat voorbereiding en goede locatie-keuzes. Uiteindelijk blijkt vrijwel iedereen de vragen te kunnen beantwoorden (in mijn groepje).

Na een start bij de potstal van Staphorst bezoeken we het woongedeelte waar veel te vertellen en te vragen is. Helaas is Staphorst niet bezet vandaag, dus geen streekdrachtverhaal.

Met de tram komen we bij de Dingenliefde en via de zolder van Kastanjelaan 23 bereiken we het Groen Kruis gebouw uit Vessem dat in Brabant ligt en niet in Limburg. Leendert had me juist in de kantine nog wat extra info gegeven over dit gebouw en de strijd om het subsidiegeld tijdens de regering van Willem Drees.

De Tilburgse huisjes geven een mooi beeld van de voortschrijding in welvaart en hygiene voor de gewone hardwerkende burgers. En dan eindigen in het 1970-huisje is een en al aha-erlebnis.

In de brouwerij drinken we een versgebrouwen bokbiertje en we vervolgen onze weg langs Etten-Leur naar de watersnoodwoning. Hier kan ik wat info kwijt over de komende canonvensters in ons museum en in vele andere musea in het land.

Een deel blijft hier (na het invullen van de quiz) achter bij het kerkje waar hen zometeen een workshop wacht. De rest van de groep gaat mee terug per tram naar de Kasteelboerderij om daar aan het werk te gaan.

Een prima rondleiding, zo hoor ik ook van de andere rondleiders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten