maandag 11 september 2023

Accountants houden vergaderdag in Loods Goes

 Vandaag zijn 145 accountants bijeen in Loods Goes in het Openluchtmuseum om te vergaderen, maar ook om te ontspannen, te dineren en het museum te verkennen met een rondleider.



Gezien de grootte van de groep zijn 7 groepen gevormd die elk met een eigen rondleider door het museum trekken. Al snel melden zich 20 accountants bij mijn groep met de letter E.

We starten bij de VGL-loods en de tramremise waar het oorlogsverhaal rond de Arnhemse trams niet kan ontbreken.

In de smederij ontmoeten we Patrick die laat zien hoe je een spijker smeedt (vroeger tot wel 15 spijkers per dag); niet te verwarren met draadnagels die fabrieksmatig uit een metalen draad worden gemaakt.

In de scheepswerf maakt Henk van H ons duidelijk hoe we hier een Staverse Jol bouwen, zonder bouwtekeningen, puur op intuitie en ervaring. 

Meesterbakker Martin vertelt vol verve het verhaal van de takkenoven en hoe daar bierdesembrood in wordt gebakken. Wegens de hitte wordt de takkenoven even niet aangestoken.

We bezoeken de koopmanswoning van de familie Honig, rijk geworden met oliehoudende zaden.

Op de ophaalbrug maken we een groepsfoto van deze verder vrij diffuse groep accountants die overal in het land wonen en werken.

Na de stolpboerderij met het rijke verleden van de familie Twuyver en de ingebouwde hooiberg met bedsteden, lopen we snel naar de wasserij want de anderhalf uur is snel voorbij.

In de wasserij kan ik goed mijn verhaal kwijt over de rosmolen, de wastobbes met stampers die via een krukas worden aangedreven, en vooral over het leven van de wasvrouwen die hier de was deden van rijke mensen en organisaties. Als de was schoon is en zo nodig de laatste vlekken eruit geborsteld zijn met groene zeep, gaat alles met een kruiwagen naar de bleek. Dan terug naar binnen in de spoelbak waar de wasvrouwen op hun knieën in een kistje met stro zitten. 

Vanuit de wasserij bereiken we snel de loods van Goes waar direct aansluitend de volgende spreker alle aandacht vraagt voor het eigen vak.  Pas later kan er weer gedronken en gedineerd worden.

Het is duidelijk dat men de rondleiding erg gewaardeerd heeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten