vrijdag 15 september 2023

Wandelgroep bezoekt NOM met rondleiding

 Vandaag mag ik 11 vrouwen rondleiden van een wandelgroep uit de regio Arnhem.

We starten bij Harreveld. Familie van een van de dames heeft jaren gewoond in deze boerderij, dat maakt het bijzonder. De anderen weten echter nog niet veel van deze boerderij dus wat meer uitleg komt goed uit.

We steken hierna over naar de rosoliemolen waar Ben duidelijk laat zien hoe hier uit lijnzaad (de zaden uit de vlasbollen van Harreveld) olie wordt gewonnen en vooral ook de belangrijke lijnzaadkoeken voor het vee; deze waren hard nodig in de winter. Wel even de oren goed dicht houden.


In Vierhouten laat Hermien ons zien wanneer je welke muts draagt. De dagelijkse dracht is eigenlijk alleen een zwart werkmutsje maar zondags naar de kerk komen de mutsen van dure mooie stoffen aan bod, waarin ook nog eens vele plooien zitten die je na het wassen niet zelf kon behandelen.  Ook de verplichte anderhalf jaar rouwdracht na het overlijden van een eerstegraads familielid, komt aan de orde.

Op de deel hangt tabak tot ieders verbazing. Ja ook hier werd deze verbouwd, al was de grond arm.

In Varik is de honden-tredmolen een grote verrassing, en verder de kookkunsten van Veronique die hier helemaal in haar element lijkt.

Aan de bosrand vertel ik over het vakantiehuisje van Warnsveld met haar verleden als doorstroomplek voor onderduikers. De doorzonwoningen wekken ronduit verbazing bij deze groep vrouwen: ja die staan ook op Presikhaaf, wat moeten die hier nou in het museum. Het kost me enige moeite om het verhaal van deze nagebouwde Wijchense huizen duidelijk te vertellen, inclusief de verbrede reminiscentie-woning. 

De boerderij van Hoogmade valt als vanouds in goede aarde. Verplaatst vanwege de HSL lijn, en bekend uit de verhalen rond Cees van Leeuwen die toen staatssecretaris was vanuit de LPF.

Vis de houten loopbrug bereiken we de paltrokmolen; ook al weer mooi en in bezit geweest van de grootouders van een van de dames. Zo komen ook de VOC-schepen en de houten huizen van de Zaanstreek in beeld als grootverbruikers van hout.

Bij de grote ophaalbrug uit Ouderkerk gaat de groep even op de groepsfoto, net als de vele bruidsparen die hier wekelijks hun plaatjes schieten.

Het koopmanshuis van Honig met de enorme luxe, de overtuin en de fraaie tuin aan het water maakt de mensen weer even stil. Ja ook toen al zo'n rijke eetsalon waar je je nog steeds miljonair in kunt voelen.

We besluiten in de wasserij waar duidelijk wordt dat er hard gewerkt moest worden om de was schoon en droog en gebleekt en gestreken te krijgen. En uitsluitend te betalen door de rijken uit Amsterdam en Haarlem, en de zorginstituten uiteraard.

De dames bedanken me uitbundig; het was een heerlijke rondleiding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten