maandag 11 september 2023

Virtuele rondleiding met verzorgingshuis uit Bloemendaal

 Vele verzorgingshuizen in Nederland mogen blij zijn met het initiatief van de stichting VindiQ om virtuele rondleidingen mogelijk te maken in ons Openluchtmuseum.

Vandaag staat Emma aan de knoppen van de live-stream apparatuur waarmee mijn rondleiding direct wordt uitgezonden in het verzorgingshuis in Bloemendaal.


We starten met een intro voor Staphorst, waar we (ondanks wat technische aanloopproblemen met de internetverbinding) eerst de gekleurde buitenkant en daarna de schilderachtige binnenkant bewonderen.

Gelukkig  komen er volop vragen over de tegeltjes en over de kachel, en al snel komt de boerin in streekdracht aanlopen om ons te vertellen over haar bijzondere kleding, tegenwoordig van Trevira stof, en over haar hoofdkapje met stipwerk.

Via de deel met potstal en de stolpboerderij met gruppenstal, komen we via de ophaalbrug bij de koopmanswoning van Honig. We bewonderen de verbouw van groenten langs de zijden van de overtuin.

Uiteindelijk komen we bij de wasserij van Overveen (vlakbij Overveen immers) waar we leren hoe met hulp van een rosmolen de stampers in de wasbakken werden aangedreven. Wasvrouw Micha laat op een actieve beeldende manier zien hoe je de was vervolgens stuk voor stuk voor het raam hield om laatste vlekken op te sporen. Met groene zeep en borstels verwijderde men hier de vlekken.

Via de standerdmolen en de laan langs de vijver snellen we naar het entreeplein waar Rien en Margret al wachten voor de volgende VindiQ rondleiding voor een ander verzorgingshuis.

"Mijn" verzorgingshuis uit Bloemendaal nodigt me van harte uit om een keer koffie te komen drinken, zo mogelijk samen met Emma.  Lijkt me een prima deal.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten